Crònica 09/03/2012

Entre la confiança i la decepció

T.g. / M.c.
3 min
Entre la confiança i la decepció Les veus del poder polític i econòmic al Vallès i Osona

BARCELONA"He sentit tants experts fent prediccions equivocades durant tot el procés que ara només podem respondre amb desconfiança". Amb aquest bany de realisme va rebre l'alcalde de Sabadell i president de la Federació Catalana de Municipis, Manuel Bustos (PSC), l'adjudicació d'Unnim al BBVA. De fet, la desconfiança era ahir un estat d'ànim generalitzat entre el poder polític del territori més afectat per la reestructuració bancària que va donar peu a Unnim i a l'absorció ara de l'entitat per part del BBVA.

El cert és que el procés de fusió de caixes catalanes ha quedat demostrat que no garantia en absolut el manteniment del centre de decisions al país. En contrast amb el silenci del govern de la Generalitat, ahir tant Bustos com l'alcalde de Terrassa i líder del PSC, Pere Navarro, i l'alcalde de Manlleu, Pere Prat (ERC), van mostrar la preocupació per la repercussió de l'operació en l'obra social que les caixes originàries (Sabadell, Terrassa i Manlleu) feien en el territori, on estaven arrelades.

Els tres alcaldes van confirmar a l'ARA que la direcció del BBVA a Catalunya, conscient de les inquietuds que genera l'operació, ja s'hi va posar en contacte per emplaçar-se a intercanviar opinions i refermar el compromís amb el territori. Per ara, els alcaldes opten per creure-ho més per necessitat que per convicció. L'altra preocupació dels alcaldes és la destrucció de llocs de treball que suposarà l'operació.

A l'altra banda, les entitats empresarials ho veuen d'una manera molt diferent. En general creuen que Unnim ha passat a mans segures. El BBVA ofereix totes les garanties i evita que l'entitat comarcal catalana hagi de superar una tercera ronda de fusions, cosa que hauria passat si Ibercaja s'hagués adjudicat Unnim. Això sí, ningú s'acaba de creure que torni el crèdit.

Les veus del poder polític i econòmic al Vallès i Osona

Manuel Bustos

L'alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis va deplorar que precisament quan des de Catalunya creixen les veus que reivindiquen més capacitat de decisió, el silenci s'hagi imposat en un cas de "pèrdua d'autonomia financera". Bustos va mostrar-se "dolgut" amb un procés de reestructuració que ha resultat que no garantia el model propi de caixes, com afirmaven molts experts.

Marià Galí

L'entrada d'Unnim en el primer grup bancari espanyol és positiva, segons Marià Galí. Una altra cosa és la reducció de l'oferta del sector financer, que perd una altra entitat. Però el que realment valora l'empresariat és "la garantia i la seguretat" que tindran ara els clients. "Esperem uns compromisos morals i ètics del BBVA amb el territori", afirma, tot i que no hi hagi cap acord formal amb l'obra social.

Pere Navarro

L'alcalde de Terrassa va retreure al govern de CiU que durant el procés no hagi estat "més actiu" per garantir la continuïtat del sistema català de caixes. Per Navarro, s'ha de lamentar que "una altra caixa catalana hagi passat a tenir el centre de decisió fora de Catalunya". Considera que a partir d'ara cal garantir la presència en el territori i el manteniment de l'obra social i dels llocs de treball.

Antoni Maria Brunet

"Creiem que es deixa Unnim amb una entitat financera solvent", així de contundent es va mostrar ahir el màxim responsable de la Cambra sabadellenca. Amb tot, Brunet va expressar el desig que a partir d'ara "s'incrementin les línies de crèdit en el conjunt de la demarcació per afavorir un grau més alt de liquiditat tant a empreses com a particulars".

Pere Prat

L'alcalde de Manlleu no va amagar que la seva opció passava per adjudicar Unnim a Ibercaja, perquè la seva manca d'implantació al territori podia garantir l'estructura laboral d'Unnim. Amb tot, va mostrar-se "preocupat" pel futur de l'obra social i perquè, durant el procés de reestructuració bancària, Catalunya no ha deixat de perdre centres de decisió financera.

David Garrofé

"L'avantatge de l'operació és que no hi haurà una segona ronda d'integracions", va destacar Garrofé. Si la compra l'hagués concretat Ibercaja, per exemple, de ben segur que després s'hauria hagut de fer una altra fusió, pel volum reduït del'entitat. "Dels tres finalistes de la subhasta [BBVA, Santander i Ibercaja], la que s'ha produït ha sigut la millor opció", va afegir.

stats