LA NETEJA DEL MAR
Crònica 05/06/2011

Les confraries catalanes, disposades a pescar plàstics per arribar a final de mes

Joan Serra
3 min
La brossa que hi ha al mar Un exemple de la quantitat de deixalles, sobretot plàstics, que recullen els pescadors de Barcelona a poca distància de la costa.

El sector pesquer fa temps que està preocupat. El mar cada vegada està més brut i explotat -Espanya, per exemple, va esgotar a principis de maig la quota de peix que podia pescar durant tot el 2011-, un setge que genera dos inconvenients: els pescadors pateixen per la feina i el Mediterrani no para d'acumular residus (250.000 milions de partícules de plàstic flotant per les seves aigües). Conscient del problema, Brussel·les ha posat sobre la taula una proposta per solucionar el maldecap laboral i la qüestió mediambiental: que els pescadors no només capturin peixos, sinó també plàstics.

La comissària de Pesca de la Unió Europea, Maria Damanaki, entén que la mesura generarà bons resultats en termes de descontaminació i els pescadors podran incrementar els ingressos en èpoques en què no poden pescar. A França ja s'ha posat en marxa una prova pilot, cofinançada amb fons continentals. Darrere de la iniciativa hi ha l'Associació Europea del Reciclatge de Plàstics, representant d'una indústria que també participarà en el finançament de la prova francesa. I, esclar, el sector es pregunta si la idea de Brussel·les es pot aplicar també a Catalunya. Malgrat que la Generalitat encara estudia la iniciativa, rebuda amb fredor també pel govern de l'Estat, els pescadors catalans veuen amb bons ulls la possibilitat de ser recompensats per retirar plàstics del mar, que es traslladarien a terra per ser reciclats.

Impuls a una economia precària

Amb la butxaca cada vegada més buida per l'increment del preu del carburant, qualsevol ajuda és benvinguda. "Tota la flota pesquera es troba en una situació més que complicada: fa temps que no hi veiem sortida perquè els preus del peix continuen als nivells de fa 15 anys i el cost del combustible cada cop és més alt", explica Eusebi Esgleas, president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, que diu que la neteja també s'hauria de fer més enllà de la primera línia de mar. "Un ingrés extraordinari seria aigua beneïda", expressa Josep Molina, responsable de la Federació de Confraries de Pescadors de Tarragona. Molina puntualitza que molts patrons han dut a terme, de manera altruista, recollida de brossa del mar, malgrat el cost que suposava la gestió de les deixalles un cop arribaven a terra. "Tots n'obtindríem algun profit, però els pescadors hauríem de ser els més interessats a dur a terme la neteja del mar", afegeix Antoni Marzoa, president de la Federació de Confraries de Pescadors de Barcelona, conscient de les dificultats econòmiques del sector. "La nostra activitat està molt castigada", apunta Josep Joan López, secretari dels pescadors barcelonins. A França, que executa la prova pilot, el govern, la Unió Europea i la indústria del plàstic remuneraran les jornades dels pescadors i assumiran el cost de les xarxes especials per recollir les deixalles. Convençuts els pescadors, ara Brussel·les ha de resoldre el problema de fons: per què tants plàstics arriben al mar.

El 80% de la brossa ve de terra

Greenpeace, per exemple, entén que recórrer als pescadors per netejar el Mediterrani no és la millor manera de solucionar el problema de la contaminació. Ho argumenta Celia Ojeda, responsable de la campanya d'oceans de l'organització ecologista: "No fem les inversions en la línia adequada per evitar que les deixalles embrutin el mar. Moltes depuradores d'Espanya funcionen de manera deficient". De fet, l'últim estudi sobre contaminació per plàstics en els oceans del món -elaborat per Greenpeace- recull que el 80% de les escombraries marines provenen de terra ferma. Són restes de les aigües residuals i deixalles relacionades amb el turisme costaner. L'informe de Greenpeace alerta de l'impacte que tenen les restes no orgàniques, els plàstics i els productes sintètics que s'aboquen al mar: fins a 267 espècies s'han enredat o han ingerit brossa marina. Per millorar l'ecosistema, Greenpeace també aposta per frenar l'explotació dels caladors. "S'hauria de fomentar la pesca artesanal, que representa el 80% de la flota pesquera d'Espanya i és molt més respectuosa amb el mar", exposa Ojeda. La portaveu de l'organització subratlla que els excessos en l'extracció de peix han obligat la flota industrial a buscar caladors de zones de l'Índic i el Pacífic.

stats