ELECIONS A ÀFRICA
Crònica 29/11/2011

Els congolesos voten en un clima de violència i intimidació

Jeffrey Gettleman
2 min
Partidaris del principal líder de l'oposició, Etienne Tshisekedi, acompanyant-lo per Kinshasa fins al col·legi electoral.

THE NEW YORK TIMES / KINSHASA.Antho Mputu, una titulada universitària que parla tres idiomes, fa tres anys que recorre els carrers de Kinshasa -la capital de la República Democràtica del Congo- venent barres de pa que porta fent equilibris en una bossa al damunt del cap. És una vida trista per a una mare soltera amb dos fills que ahir al matí va escriure una X al costat del nom d'Etienne Tshisekedi -la principal figura de l'oposició- i va votar així pel canvi en unes eleccions presidencials i parlamentàries que són les segones en la història del país en què tothom ha pogut votar. "Necessitem algú nou i si la veu del poble no es respecta" -adverteix Mputu- "hi haurà problemes".

Milions d'electors en aquest país immens que va viure l'última guerra entre el 1998 i el 2003 van anar ahir a les urnes i molts ja avançaven que la cita podia acabar en aldarulls. Tal com es preveia, durant la votació es van registrar algunes irregularitats, amb col·legis electorals que van obrir les portes tard, altres on hi faltaven butlletes de vot o molts congolesos que, tot i que hi havien de ser, no eren al cens electoral.

Joseph Kabila, president de la República Democràtica del Congo els últims 10 anys, és un home increïblement impopular en moltes parts del país, especialment als barris més populars de Kinshasa. Però lluny de deixar-ho, Kabila s'aferra al poder. Els seus soldats van matar almenys nou opositors durant el cap de setmana en una baralla relacionada amb les eleccions. I els incidents violents van continuar ahir. L'ONU i altres observadors internacionals diuen que els homes de Kabila estan omplint les urnes amb intimidacions i compra de vots.

L'oposició aglutina el desencant

No obstant això, la gran majoria dels entrevistats als col·legis electorals de Kinshasa van dir que havien votat per Tshisekedi, de 78 anys, que ha aconseguit canalitzar el profund descontentament que hi ha al país -la República Democràtica del Congo és el país menys desenvolupat del món- i molts analistes tenen por que passi el que passi a les urnes, tan Kabila com Tshisekedi es declararan guanyadors de les eleccions, una hipòtesi desastrosa en un país dividit per les guerres. De fet, Tshisekedi ja es va declarar president i va fer una crida als seus a alliberar els presoners que en són partidaris.

Les autoritats electorals han insinuat que la votació, prevista en principi només per ahir, s'allargaria alguns dies per compensar el retard en l'inici de la votació en diverses àrees remotes d'un país de la mida de l'Europa Occidental però que té poques carreteres. Hi ha més de 60.000 centres de votació, molts en plena selva.

I a diferència del 2006 -la primera cita electoral després de la guerra- l'ONU es mira les eleccions des del seient del darrere i ha deixat el gruix de la logística a una comissió electoral congolesa encapçalada per un dels aliats de Kabila, cosa que ha provocat una altra queixa generalitzada. I per acabar-ho de complicar, hi ha 11 candidats a la presidència i 15.000 més que concorren al Parlament.

stats