DEBAT INTERN SOCIALISTA ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 23/11/2011

El congrés del PSC no tindrà llista única

Les espases estan enlaire i no hi ha possibilitat de fer una llista única de cara al congrés del PSC. Ara com ara tots els candidats volen marcar el seu perfil i l'hora dels pactes encara no ha arribat.

Pere Martí
3 min
L'alcalde de Terrassa, Pere Navarro, candidat a primer secretari del PSC, observa Manuel Bustos durant l'executiva del partit.

BARCELONA.Pere Navarro ha començat amb embranzida la campanya electoral i ahir va proposar a la resta de candidats que s'incorporin a la seva llista per fer un congrés d'unitat. L'alcalde de Terrassa, que compta amb suports territorials importants, se sent fort i ha estat el primer a disparar, però la resposta ha estat negativa. Ni Àngel Ros ni Joan Ignasi Elena pensen renunciar a presentar-se, perquè volen defensar el seu projecte. Els pactes, si arriben, seran a l'últim minut.

Navarro sosté que la seva candidatura sorgeix d'un "clima majoritari" que l'ha animat a presentar-se, com va explicar ahir en una entrevista a TV3, i per això va oferir a Àngel Ros d'integrar-s'hi. La resposta de l'alcalde de Lleida no es va fer esperar: "Seria un plaer i un honor que Navarro formés part d'una candidatura liderada per mi". Una manera elegant de rebutjar la invitació i de demostrar que ara com ara tothom vol arribar fins al final. El tercer candidat, Joan Ignasi Elena, també va descartar la possibilitat d'una llista unitària perquè no creu en les "unanimitats irreals" i prioritza el debat de les idees al de les persones.

Però el rebuig de Ros va anar acompanyat dels primers dards del debat precongressual, ja que va expressar la seva "preocupació" que Navarro consideri "irrellevant" que el PSC tingui grup parlamentari propi al Congrés, com va assegurar a l'entrevista. Navarro defensa que els socialistes catalans puguin votar diferent al Congrés amb temes que afecten Catalunya, com la votació del traspàs dels fons de competitivitat a la Generalitat, a la qual el PSOE es va oposar. El del grup parlamentari serà un dels temes de debat del congrés, perquè hi ha diverses agrupacions que han presentat esmenes en aquest sentit, tot i que la direcció encara no les ha fet públiques.

Lenny Kravitz inspira Navarro

La candidatura de Navarro va presentar ahir el seu lema de campanya, que serà "El canvi que estàs esperant", i la seva web, Perenavarro.cat, on hi ha un blog personal amb les seves impressions i que té com a objectiu apropar-se a la militància, que li pot enviar els seus comentaris. Amb el títol de Vinga! Aixeca't, l'alcalde de Terrassa intenta engrescar en un post les bases de cara al congrés. "Sé que sou molts els progressistes que esteu desitjant veure com comença una nova etapa al PSC. Una etapa que revifi el partit, que el faci més participatiu i el connecti a amplis sectors de la ciutadania. Sou molts els que esteu esperant una esquerra creïble, renovada, forta i que sigui exemple d'honestedat i coherència", explica el candidat, que es mostra convençut que això passarà després del congrés amb una "empenta renovada".

El títol del post fa referència a la cançó Stand, de Lenny Kravitz, que segons Navarro és la que inspira la seva candidatura, i és tota una metàfora de la situació del PSC i la seva militància després del 20-N. La primera estrofa de cançó diu: "No et rendeixis, demà veuràs que tornaràs a posar-te dret. De vegades el món et farà caure però veuràs qui són els teus amics".

El pols d'Iceta

La candidatura de Navarro no veu amb preocupació la possibilitat que Miquel Iceta anunciï dijous que també aspira a liderar el PSC. És més, fins i tot especulen amb la possibilitat que no ho acabi fent o que si ho fa és per fer un pols a Navarro per acabar pactant abans del congrés, perquè no té prou suports territorials. L'encara vice-primer secretari del PSC va anunciar ahir al seu blog que demà farà una conferència per presentar en públic les seves opinions i que portarà per títol Els reptes del 12è Congrés del PSC. És en aquest acte on en teoria ha d'anunciar la seva candidatura, que comptaria amb suports de destacats quadres parlamentaris.

stats