BARCELONA CAPITAL DE LA TELEFONIA MÒBIL
Crònica 27/02/2012

El congrés que deixa més diners a BCN vol superar-se

Més de 60.000 persones són a Barcelona per participar en el congrés de telefonia mòbil, que deixarà 275 milions d'euros a la ciutat. És el que aporta més beneficis. Enguany busca un rècord de visitants.

Beatriz Arias / Thaïs Gutiérrez
4 min
El congrés que deixa més diners a BCN vol superar-se

BARCELONA"Tant de bo aquest congrés s'organitzés una vegada al mes", diu Julian Cribero, el propietari del restaurant La Clara, al costat de plaça Espanya. Ell és un dels grans beneficiats del Mobile World Congress (MWC), com altres restauradors i també hotelers, transportistes i comerciants que esperen amb ganes aquesta cita, que comença avui i s'acaba l'1 de març. El MWC tindrà un impacte econòmic de 275 milions d'euros a Barcelona, segons xifres de l'organització. Això el converteix en el congrés que més diners deixa a la ciutat. A més, genera 6.500 llocs de treball directes i ha convertit Barcelona en la capital mundial del mòbil, cosa que, segons l'Ajuntament, aportarà uns 3.500 milions d'euros, des d'ara i fins al 2018, a l'economia catalana. Els representants de l'hoteleria, la restauració i els serveis turístics destaquen que els participants tenen una despesa mitjana molt alta, especialment en hotels i restaurants. Analitzem quina repercussió té per a la ciutat aquest esdeveniment.

60.000 professionals de 200 països

La fira acull 1.400 expositors, 52 dels quals són catalans

La fira de telefonia mòbil més important del món obre avui les seves portes. Durant l'anterior edició van visitar el MWC 60.000 persones de 200 països i s'espera que enguany es pugui superar aquesta xifra i batre un rècord. Aquest any hi haurà 1.400 expositors, 52 dels quals són catalans, tres vegades més que l'any passat, i l'espai expositiu ha augmentat 11.000 mfins als 70.000 m. El saló serà, en paraules de John Hoffman -el conseller delegat de GSMA- i responsables del MWC, el must attend per a la indústria mòbil. L'edició d'enguany té un significat especial perquè marca el final d'un cicle i l'inici d'un altre: és l'última que es celebrarà a la seu de Montjuïc de la Fira de Barcelona (la pròxima es farà a la de Gran Via de l'Hospitalet) i és la primera que Barcelona acull com a capital mundial del mòbil.

100% d'ocupació hotelera

Els hotels de la ciutat tenen ple absolut els tres primers dies

El gremi d'hotels de Barcelona té previst que els establiments de la ciutat tinguin plena ocupació els tres primers dies del congrés i un 80% dijous i divendres. L'agència oficial de reserves d'habitacions del MWC n'ha reservat 22.000, més que en cap edició anterior, i els hotelers ja fa setmanes que treballen perquè tot estigui a punt. Els responsables de l'Hotel Omm es mostren molt satisfets amb la repercussió d'aquest congrés. Expliquen que fa quasi un mes que l'hotel està ple i tenen llista d'espera de gent que confia que hi hagi alguna cancel·lació. Jordi Escala, el director de l'Hotel De Nit, un establiment de perfil més econòmic, també afirma que ho tenen tot ple des de fa setmanes. "Principalment tenim grups d'empreses i alguns repetidors d'altres edicions del congrés". Els executius que busquen una opció diferent recorren als apartaments. L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona espera un 92% d'ocupació durant els quatre dies.

47% de la despesa en restauració

Els participants es deixen part del pressupost en restaurants

Els restaurants de luxe, els d'estrella Michelin i els que són a prop de les instal·lacions de la Fira a plaça Espanya ja es freguen les mans. Des del gremi de restauració calculen que els participants al MWC es deixen entre un 42% i un 47% del seu pressupost en restaurants. Durant el dia mengen al mateix congrés o en algun lloc a prop i a la nit és quan volen descobrir la ciutat. Julián Cribero, el propietari del restaurant centenari La Clara, explica que aquest congrés és "una vàlvula d'oxigen en temps de crisi" i avança que ja tenen "un munt de reserves per dinar i sopar la setmana que ve". Diu el mateix una portaveu del grup Tragaluz, una cadena amb més de 15 restaurants per tota la ciutat, que té reserves des d'ahir i fins divendres, i fins i tot algunes de salons privats sencers. Però més enllà dels restaurants, els assistents al congrés mengen sovint gràcies al serveis de càtering que hi ha a la fira. Un d'aquests serveis, Fizz Bartenders, té previst servir 25.000 còctels aquesta setmana tant als estands de la Fira com en festes com les que "gairebé totes les marques organitzaran fora del congrés", tal com explica el director de l'empresa, Hector Henche.

150 operacions d'aviació privada

La terminal corporativa incrementa un 100% l'activitat

L'aeroport del Prat ha reforçat els seus serveis per atendre la demanda dels assistents al congrés que utilitzaran la instal·lació aeroportuària aquests dies. Fins ara hi ha previstes prop de 150 operacions d'aviació privada, que poden augmentar al llarg de la setmana, tal com va passar l'any passat. Aquesta afluència representa un increment del 100% de l'activitat de la terminal corporativa del Prat respecte a una setmana habitual de febrer. Els vols procedeixen majoritàriament dels EUA i el Canadà, així com de països europeus com França, la Gran Bretanya i Alemanya.

Les instal·lacions destinades als vols privats del Prat tenen una superfície de 2.200 m. A més de l'increment de l'aviació privada, el MWC també implicarà un augment de passatgers de vols regulars. Per aquesta setmana l'aeroport preveu un creixement del 24% d'usuaris en comparació amb una setmana tipus i un 15% més respecte al moviment registrat en l'edició de l'any passat.

stats