SEGUIMENT A L'EXECUTIU
Crònica 20/02/2011

El consell assessor de l'ARA Control

Quan es compleixin els 100 dies de la presa de possessió de Mas, el Govern anunciarà que ha complert la majoria dels compromisos inicials i l'oposició ho negarà amb vehemència. A qui haurem de creure?

Marc Colomer
3 min

Barcelona.De vegades no resulta gens fàcil establir si una promesa electoral s'ha complert del tot. No tot és blanc o negre. S'ha de tenir en compte el que diu el programa, però també allò que es va verbalitzar durant la campanya per decantar el vot. Per això, per col·laborar en la tasca que el diari ARA durà a terme per validar el grau de compliment de les promeses del nou Govern, l'ARA Control s'ha volgut dotar d'un consell assessor format per experts en diferents matèries i també per periodistes especialitzats que ajudaran el controller , Jordi Muñoz, a realitzar l'avaluació.

A grans trets a un govern se'l valora en dos plans: en el de la gestió i en el de la iniciativa política. Per assessorar en el primer pla s'ha triat experts i analistes independents, mentre que per al segon es confia en els responsables de la informació política del diari ARA, el subdirector David Miró i el cap de secció Ferran Casas, que seguiran el president, Artur Mas, i la vicepresidenta, Joana Ortega, respectivament.

Del cap de l'executiu se n'ha d'avaluar tant les competències que recauen en el seu departament (esports, mitjans de comunicació o relacions exteriors) així com les més pròpies d'un president. Aquí s'inclou, per exempe, la capacitat de concertació i de bastir grans acords per superar la crisi.

En el segon cas el focus es posarà en la relació amb Madrid (i aquí s'avaluarà també al president de la part catalana de les comissions bilaterals i cap de files de CiU al Congrés, Josep Antoni Duran i Lleida) i la relació amb els ajuntaments i el territori i la funció pública.

De fet, tota la redacció de l'ARA estarà implicada en la feina de marcatge al Govern, des de les seccions d'esports a la d'internacional, passant per economia o societat. En la mateixa línia, el subdirector de Cultura i Opinió, Ignasi Aragay, assessorarà directament el controller del Govern sobre la gestió del departament que dirigeix Ferran Mascarell.

Un alt nivell acadèmic

Pel que fa als externs, al diari s'ha optat per perfils d'un alt nivell acadèmic i professional, però valorant sobretot la independència de criteri. Així, per assessorar en temes de salut hi haurà el director del Centre de Recerca en Economia i Salut de la Universitat Pompeu Fabra (CRES), Jaume Puig-Junoy. Un dels departaments més importants i complexos és el d'Economia i Coneixement, que lliga el control de les finances de la Generalitat amb la política universitària. La catedràtica d'Hisenda Pública de la Universitat de Barcelona, Núria Bosch, serà l'encarregada de seguir el seu col·lega Andreu Mas-Colell.

Les polítiques dedicades a l'economia productiva pengen del departament d'Empresa i Ocupació i seran estudiades per Raül Ramos, doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials i especialista en activitat econòmica i mercat de treball.

Per seguir de prop la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, s'ha optat per un pensador de prestigi com Gregorio Luri, articulista del diari ARA. Luri és doctor en Filosofia i ha dedicat gran part de la seva vida professional a l'ensenyament, per la qual cosa és una de les veus més respectades en la matèria. L'assessorament en el camp de la justícia anirà a càrrec de l'advocada penalista Olga Tubau, una jurista amb àmplia experiència.

A Interior hi haurà Jofre Montoto, analista del Centre d'Estudis Estratègics de Catalunya i autor del llibre Mossos d'Esquadra. Com és i a què s'enfronta la policia de Catalunya.

L'anàlisi de les polítiques relacionades amb el sector primari, agricultura i pesca, aniran a càrrec d'Andreu Peix, enginyer tècnic agrícola que ha estat director gerent de la Unió de Pagesos de Catalunya.

Les infraestructures i la política territorial també seran un aspecte bàsic de la gestió d'un govern. Daniel Albalate, doctor en Economia i actual director de la Càtedra Pasqual Maragall d'Economia i Territori de la UB, ajudarà a marcar Lluís Recoder, un dels homes forts del Govern de Mas. Pel que fa a les polítiques socials, que principalment depenen del departament de Benestar i Família, serà Toni Codina, el director general de la Taula d'Entitats del Tercer Sector, qui en farà el seguiment.

També àrees sense conselleria

Finalment, s'ha decidit incloure dues àrees transversals i que no tenen conselleria però que són d'una especial importància per a Catalunya com són el medi ambient (que fins ara havia tingut departament) i la llengua. El primer àmbit el vigilarà Ivan Capdevila, enginyer industrial especialitzat en gestió mediambiental, i el segon el lingüista de la Universitat de Girona i col·laborador de l'ARA Albert Rossich.

L'ARA Control es posarà en marxa la primera setmana de març a la web i durant quinze dies recollirà suggeriments de lectors i entitats. La primera avaluació de l'activitat del Govern es farà abans dels 100 dies oficials, a mitjans de març, per no coincidir amb el debat polític de què parlàvem al principi i perquè els nostres lectors ja tinguin dades al màxim d'objectives possibles per saber qui té més raó: el Govern o l'oposició.

stats