DIVERSITAT CONFESSIONAL
Crònica 21/05/2011

Un consell religiós sense religiosos

El fet que l'organisme que haurà d'assessorar el Govern en polítiques religioses només el formin estudiosos ha estat rebut amb sorpresa pels líders de les diferents confessions religioses.

Joan Serra
2 min
Moment de pregària en una mesquita del Raval. El col·lectiu musulmà és la principal minoria religiosa representada a Catalunya.

Barcelona.El Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa estarà format per acadèmics i no hi tindran cabuda representants de les diferents confessions religioses, tot i que l'organisme s'havia concebut, inicialment, amb la presència d'aquests portaveus. El Govern ha fet un viratge i optarà per experts en la matèria que no exerceixin càrrecs de representació en les comunitats religioses. La decisió ha generat perplexitat, una reacció que de moment els líders d'aquestes confessions prefereixen comentar en privat. Esperaven formar-ne part. Entenien que hi havien de ser. I feien servir l'argument de l'experiència en el diàleg interreligiós.

Presidit per Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia, l'ens assessor del Govern, del qual encara no han transcendit els noms dels membres -pot estar format per un màxim de quinze persones-, es preveu que comenci a exercir un cop hagin passat les eleccions municipals. El fet que l'organisme tingui un perfil més acadèmic reforçaria la tesi que els assessors de la Generalitat intervindran més en qüestions de fons de la política religiosa de l'executiu d'Artur Mas que no en els debats vinculats a l'actualitat. S'endevinen, per tant, aportacions de més llarg recorregut, en sintonia amb la sensibilitat del Govern, més pròxim a l'església catòlica que l'anterior executiu.

A diferència del Consell Assessor de Polítiques Socials i Familiars, en el qual hi haurà una barreja d'experts del món universitari i de representants de les entitats socials que treballen a peu de carrer, l'ens homònim en matèria religiosa tindrà una composició menys plural. Fonts consultades per l'ARA apunten que deixar de banda l'experiència dels representants de les comunitats -com la dels portaveus de les religions minoritàries a Catalunya- no és el camí més adequat per "avançar" en matèria de diàleg interreligiós. És sorprenent, per exemple, que en el Consell que haurà d'assessorar el Govern sobre la regulació del vel integral (el burca i el nicab) no hi hagi cap portaveu del col·lectiu musulmà.

El Govern, que considera prioritari mantenir un diàleg fluid amb totes les confessions, ha gestat el nou organisme amb discreció. El director general d'Afers Religiosos, Xavier Puigdollers, ha detallat que es tractarà d'un ens de reflexió. La Generalitat entén que hi ha entitats, per exemple el Grup de Treball Estable de les Religions (GTER), que ja assumeixen aquest lligam amb les comunitats religioses.

stats