Crònica 03/03/2012

10 consells per triar l'escola del teu fill

Ara
2 min

Barcelona1. Establir prioritats

El primer que haurien de fer els pares és decidir quins elements volen que tingui l'escola dels seus fills: valors, metodologia, religió o activitats. Uns criteris d'elecció que serviran, en primer lloc, per descartar alguns centres.

2. Visitar els centres

El vicepresident de la Fapac, Álex Castillo, alerta que sovint s'utilitza massa el boca-orella en la tria d'escola. "Cal comprovar-ho tot in situ ", assenyala, i recomana visitar, com a mínim, tots els centres que s'inclouran a la sol·licitud.

3. Demanar el projecte

A més del powerpoint i l'explicació que donen a les portes obertes, cal demanar el projecte educatiu. A la web d'Ensenyament hi ha projectes tipus. "Si en donen una còpia, diu molt poc del lideratge de l'equip docent", apunta Castillo.

4. Repreguntar els mètodes

El projecte educatiu dirà si els mètodes pedagògics es corresponen amb els valors i prioritats familiars. El professor de sociologia Jordi Collet aconsella "no quedar-se amb el titular" i demanar els motius pels qual s'ha optat per aquell projecte.

5. Fixar-se en l'alumnat

Molts centres obren portes en dissabte i s'endrecen de cara a la galeria. És millor anar-hi quan hi ha classe per veure com és l'alumnat i com es comporta. "Si és massa homogeni, dolent. La diversitat ensenya a conviure", diu Castillo.

6. Participació dels pares

Cal assegurar-se que les famílies tenen un paper actiu en les decisions del centre, perquè els canvis no es facin sense comptar amb els pares. Cal informar-se de com s'articula aquesta participació: tutories, AMPA i consell escolar.

7. Els espais i la llum

És important que els infants tinguin prou espai dins les aules, a la biblioteca i al pati. Ho aconsellen tant Castillo com Collet, que també hi afegeix la llum. "Cal buscar escoles amb llum natural i espais càlids, agradables i acollidors", diu.

8. El suport als alumnes

Convé informar-se dels mecanismes del centre per acollir infants de tots els nivells, diu Collet: "Per saber si és una escola acollidora, cal veure quin suport dóna als nens amb necessitats especials o amb simples problemes d'aprenentatge".

9. Obertura al barri

La relació de l'escola amb el seu entorn és un element de qualitat, segons el professor de sociologia de la Universitat de Vic, Jordi Collet. És bo que siguin centres oberts al barri, que hi facin sortides i que treballin amb entitats del barri.

10. Una tria realista

Durant la visita, el centre pot informar de la seva demanda i de quantes places preveu ocupar amb germans d'alumnes. Un cop clars els centres preferits, cal mesurar bé les opcions d'accés per fer una tria realista de la primera opció.

stats