EL DEBAT DEL FINANÇAMENT
Crònica 23/04/2012

El consens pel pacte fiscal s'allunya

Pere Martí
2 min
CORDIALITAT I POC MÉS
 Les relacions entre Artur Mas i Pere Navarro són cordials però no s'han plasmat fins ara en cap acord concret.

BARCELONAAmb el Govern, "mà estesa constant i garrotada permanent". Aquesta és la línia estratègica que va sintetitzar Miquel Iceta en l'última reunió del grup parlamentari del PSC, que va acordar endurir el to d'oposició al Govern. Els socialistes comencen a veure que s'estan quedant fora de joc perquè CiU s'està divorciant del PP i, en lloc d'anar-los a buscar a ells, els ha fet el salt amb ERC amb el tema del pacte fiscal, ballant abans amb Oriol Junqueras que amb Pere Navarro. El malestar socialista és palpable: encara no tenen data per a la reunió amb Artur Mas per parlar del pacte fiscal i l'única proposta que han rebut del Govern és negociar el nou model a partir del que es va pactar en l'Estatut del 2005, que inclou el concert econòmic cooperatiu.

La jugada del Govern és hàbil perquè el PSC va votar aquell Estatut al Parlament, tot i que després va quedar desvirtuat durant el seu tràmit a Madrid. Abans de ser retallat, l'Estatut fixava un model basat en tres pilars: la bilateralitat en la relació Generalitat-Estat, la solidaritat amb altres comunitats autònomes i una àmplia autonomia fiscal, que incloïa la creació de l'Agència Tributària de Catalunya. El redactat preveia que la nova Comissió Mixta d'Assumptes Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat, òrgan bilateral, determinaria l'"aportació catalana a la Hisenda estatal", mentre que la gestió, recaptació, liquidació i inspecció de tots els impostos suportats a Catalunya correspondrien a l'Agència Tributària de Catalunya, llevat dels de naturalesa local.

Els socialistes lamenten no haver rebut l'oferta de negociació en persona, sinó a través de la premsa, i a més rebutgen "tornar deu anys enrere". La seva intenció és negociar a partir de la proposta de pacte fiscal que va presentar Pere Navarro i que va fer arribar a Mas, i esperen que el Govern defensarà el text que va aprovar la comissió parlamentària d'estudi del concert econòmic, amb el suport de CiU, ERC i ICV-EUiA. "Si hi ha dos documents, és absurd tornar a l'Estatut del 2005, que va tenir un consens magnífic, però que després es va evaporar", recorda Rocío Martínez Sempere, la portaveu econòmica del PSC.

Escenari de ruptura

El PSC manté la plena disposició a consensuar el nou model de finançament per poder fer pinya a Catalunya contra la majoria absoluta del PP, però creuen que Artur Mas està més interessat a dur aquesta qüestió cap a la "confrontació" que no cap al "consens". L'anàlisi que fa la direcció socialista després de veure l'acostament a ERC és que Mas busca amb el concert econòmic un "escenari de ruptura" amb el PP que li permeti avançar les eleccions. "Presentarà una proposta de màxims que li serveixi d'excusa per trencar", explica el portaveu Jaume Collboni, que remarca que "si és així, el PSC no hi serà". Els socialistes donen gairebé per fet que hi haurà eleccions l'any que ve, un cop Mas tingui el no de Rajoy al pacte fiscal.

Amb aquest context gairebé preelectoral, les possibilitats de consensuar un model són més difícils cada dia que passa. De moment, només CiU i ERC enfilen un acord, mentre ICV espera la reunió de Joan Herrera amb Mas per ratificar o no el seu suport.

stats