EL SALÓ DE LA CONSTRUCCIÓ
Crònica 17/05/2011

Les constructores, obligades a viatjar

Ignasi Pujol
3 min
Un 20% menys d'espai L'edició de Construmat d'aquest any ocupa 40.000 metres quadrats, enfront  dels 50.000 del 2009.

BarcelonaConstrumat, el saló que Fira de Barcelona dedica a la construcció i a la indústria auxiliar, una de les cites europees de referència en aquest sector, s'ha anat replegant. Ha viscut una evolució quasi paral·lela a la d'aquest àmbit de negoci, un dels pilars de l'economia espanyola. Si l'edició del 2007 va omplir els recintes firals de Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat i Montjuïc, la de 2009 es va concentrar a Gran Via, igual que l'edició que va començar ahir.

El saló d'aquest any ocupa 40.000 m , enfront dels 50.000 de l'edició de fa dos anys. Tot i això, el nombre d'expositors s'ha mantingut: 1.318 empreses (el 2009 n'hi havia 1.350). Entre el 2007 i el 2010 s'han destruït prop d'1,1 milions de llocs de treball en el sector, xifra que suposa un 58% del total de llocs de treball destruïts a Espanya en aquest període. S'hi han de sumar els 260.000 llocs de treball perduts en la indústria auxiliar.

El president de Construmat l'any 2007, Bruno Figueras, president d'Habitat, va presentar concurs de creditors -superat el 2010- amb un deute de 2.800 milions d'euros en la que ha estat una de les principals suspensions de pagament a l'Estat espanyol.

A aquesta davallada s'hi afegeix la retallada inversora en infraestructures de totes les administracions, que es preveu que comporti 250.000 desocupats més aquest any. Per tot això, les diferents agrupacions professionals relacionades amb el món de la construcció van presentar divendres passat un manifest unitari en defensa del sector. Una crida agònica a les administracions perquè facilitin l'accés al crèdit, minimitzin les retallades i facin més atractiva la rehabilitació.

"Espanya no sortirà de la crisi gràcies només a l'edificació i a l'obra civil, però sense aquest sector no sortirà de la crisi", conclou el manifest.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va presidir la inauguració del saló i va remarcar la importància d'un dels eixos de Construmat 2011: la internacionalització. Les sis grans constructores espanyoles (ACS, Ferrovial, FCC, Acciona, Sacyr i OHL) concentren a l'estranger el 57% dels seus contractes.

Poca internacionalització

A excepció de la nova Comsa Emte, pràcticament cap constructora de capital català havia sortit a l'exterior abans de l'esclat de la crisi. És tracta d'empreses familiars de mida mitjana que es donaven per satisfetes amb el mercat domèstic, que ara pràcticament s'ha reduït a zero. Grups com Copisa, Copcisa, Rubau i Vicsan exploren ara oportunitats a l'exterior.

"Les empreses han de fer un esforç per sortir fora, com quasi tots els sectors de la nostra economia", va dir Mas. El president català va parlar de països emergents com la Xina i el Brasil. La Fira ja ha anunciat la celebració d'un Construmat a Pequín l'any que ve i espera tancar aviat un acord amb el Brasil.

Algunes empreses auxiliars sí que han apostat amb força per la internacionalització. És el cas del fabricant de sanitaris i mobles de bany Roca, un dels estands que va visitar Mas. El grup familiar català té 70 fàbriques (té nou plantes a la Xina, set al Brasil i cinc a Rússia).

La rehabilitació és una altra de les opcions del sector per sortir de la crisi, escenari que no es preveu abans del 2014, tot i que la secretària d'estat d'Habitatge, Beatriz Corredor, va assegurar que "el pitjor ja ha passat". Mas va demanar a Corredor que flexibilitzi els criteris per accedir a les ajudes públiques per a la rehabilitació.

El president va dir que està ultimant una "macrollei per reduir les traves burocràtiques" que estaria llesta abans de l'estiu. Aquesta norma afectarà, segons Artur Mas, l'urbanisme: "A casa nostra és molt farragós".

stats