Crònica 18/03/2012

La consulta del pacte fiscal no inquieta Rajoy

El cap de l'executiu espanyol assegura que no se sent pressionat per una eventual consulta sobre el finançament de Catalunya. Madrid creu que encara hi ha camí per recórrer per trobar una solució.

Joan Rusiñol
2 min
Mariano Rajoy va ser ahir al matí en un acte electoral a Oviedo, abans de comparèixer a la tarda a la Moncloa.

MADRID.L'endemà que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, deixés clar que amb la llei a la mà els referèndums vinculants són cosa de l'Estat, ahir Mariano Rajoy va posar el focus en la capacitat de la política per arribar a acords i evitar la trencadissa. Per això, va optar per un discurs conciliador que esquivés el xoc frontal amb el president de la Generalitat, Artur Mas. La Moncloa treballarà per evitar que s'arribi a "situacions límit". És a dir, a una consulta als catalans sobre el pacte fiscal.

A les portes d'una vaga general, ara la prioritat de Rajoy és concentrar-se a seguir aplicant -i explicant- el seu full de ruta reformista. En aquest camí no vol deixar escapar el suport dels nacionalistes catalans en temes que aixequen polseguera social com la reforma laboral.

Ahir, en una compareixença a la Moncloa amb el president equatorià, Rafael Correa, va marcar els límits del terreny de joc polític, més difuminats que el plantejament legalista de la seva número dos.

Sense pressió ni xantatge

Era el primer cop que Rajoy es referia a aquesta qüestió, atiada amb força aquesta setmana per la dreta mediàtica espanyola. Va deixar clar que "no" se sent pressionat ni entén la consulta com un xantatge. Segons va dir, això són "estats d'ànim" i ell ara se sent "animat" només per complir amb "l'objectiu nacional [espanyol]" que és la reactivació de l'economia i la creació de llocs de treball. En aquest escenari, demana no distreure l'atenció de la ciutadania i "no avançar esdeveniments". La conclusió de les seves reflexions és que confia en la capacitat de diàleg per trobar una sortida a les reivindicacions catalanes. "Escoltaré, parlaré i no faré res que no em sembli ni assenyat ni raonable", va precisar. Un missatge de tranquil·litat adreçat a les seves files i als presidents autonòmics del PP que comencen a fer-se sentir, neguitosos. Reclamen que, si s'obre el meló del finançament, sigui per a tothom.

Avís d'Oriol Pujol

El to de Rajoy va ser menys abrandat que el de la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que farà "tot el possible" per evitar que tiri endavant qualsevol consulta "sobiranista, secessionista o del pacte fiscal". La dirigent popular va recordar al Govern que Catalunya forma part de les comunitats de règim comú i que no pot trepitjar competències estatals.

"La por del govern espanyol és haver de donar resposta a la demanda dels ciutadans de Catalunya", va afirmar el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol. Pel dirigent nacionalista, el problema de fons no és jurídic, sinó "polític". Per això, va avisar: el repte serà "complicat". La batalla ja ha començat.

stats