Crònica 27/08/2011

El consum de les llars cau per primera vegada en un any i mig

Ara
1 min

BARCELONA.El consum de les llars espanyoles va caure en el segon trimestre de l'any un 0,2% en relació amb el mateix període de l'any passat, segons dades publicades ahir per l'Instituto Nacional de Estadística (INE). És la primera vegada que aquest indicador cau des del primer trimestre del 2010.

Segons el mateix organisme, aquest descens s'explica perquè al segon trimestre del 2010 moltes famílies van gastar més de l'habitual en previsió de la pujada de l'IVA que es va aplicar a partir del juliol de l'any passat. Tot i així, hi ha altres indicadors que podrien haver afectat la caiguda del consum. La remuneració dels assalariats -principal recurs de les llars per consumir-, per exemple, va tornar a caure durant el segon trimestre (ho va fer un 0,5%) i a un ritme superior al del primer trimestre, informa Efe.

José Manuel Campa, secretari d'estat d'Economia, va admetre ahir que la desacceleració econòmica és un fet tant a Espanya com a la resta de grans economies mundials. Segons la seva opinió, les últimes dades fan "més difícil" complir amb les previsions de creixement per al 2011. El govern preveu que Espanya creixi un 1,3% aquest any, xifra que ha estat molt qüestionada i que cada cop sembla més irrealitzable. Malgrat tot, Campa va assegurar que "encara és possible" complir els objectius de creixement del PIB.

Davant d'aquest context més advers, Campa opina que l'única resposta possible és mantenir la moderació salarial i que les empreses siguin més flexibles per evitar la pèrdua de llocs de treball. A més, el secretari d'estat creu que caldrà seguir "aprofundint" en reformes que millorin la flexibilitat i la competitivitat de les empreses espanyoles a l'exterior.

stats