CRISI NUCLEAR
Crònica 27/03/2011

La contaminació de Fukushima arriba al mar

M.f.
2 min

El mar tampoc s'escapa de les partícules radioactives. L'Agència Japonesa de Seguretat Nuclear va anunciar ahir que havien trobat nivells de iode radioactiu 1.250 vegades superiors al límit considerat segur en un radi de 30 km per mar de la central nuclear de Fukushima I. A la pràctica això suposa que si un adult begués només mig litre d'aquesta aigua rebria la quantitat màxima de partícules radioactives que pot assumir una persona a l'any, segons Efe. Tot i això, l'Agència considera que no hi ha riscos per a la salut. "L'oceà dispersarà les partícules radioactives ràpidament, i el peix i el marisc rebran una contaminació molt diluïda", afirmava ahir un portaveu de l'Agència, Hidehiko Nishiyama.

Aquesta notícia té impacte sobretot en la indústria pesquera japonesa, una de les més importants de la zona i que es concentra a bona part del nord-est del país que, a més d'estar arrasat pel tsunami, ara veu com el motor econòmic de la regió es veurà greument afectat si persisteixen les partícules radioactives.

Durant dues setmanes els operaris de la central nuclear de Fukushima han ruixat amb aigua de mar els reactors per aconseguir que es refredessin, a l'espera d'aconseguir restituir el corrent elèctric a la central. L'empresa encarregada de la central, Tepco, va voler aclarir ahir que estava fent servir aigua corrent en lloc de marina per refredar alguns dels reactors i evitar així descàrregues elèctriques, un cop va arribar la setmana passada un cable d'alta tensió a Fukushima.

Després de dues setmanes d'esforços s'ha aconseguit controlar dos dels reactors però encara es tem pel tercer, que tindria part del reactor fissurat. L'Agència de Seguretat Nuclear va voler afegir ahir, però, que s'ha estabilitzat la pressió en tots els reactors.

D'altra banda, el balanç de víctimes pel terratrèmol i el tsunami s'eleva a 10.151 les persones mortes, mentre que 17.053 han desaparegut. A més encara hi ha 240.000 persones refugiades en centres d'evacuació.

stats