Crònica 22/03/2011

La contaminació dels aliments és "més greu del que es pensava"

M.f.f.
2 min
El Japó exporta aliments sobretot a la Xina, Hong Kong i els EUA.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va apujar ahir el to d'alerta sobre la situació dels aliments propers a la central nuclear de Fukushima i va advertir que la contaminació "és més greu del que s'esperava". Hores després de l'advertència, el govern del Japó va prohibir exportar llet fresca de la prefectura de Fukushima i va ordenar paralitzar la venda d'espinacs de quatre províncies on s'havien confirmat nivells de iode radioactiu per damunt del que és legal. La mesura es fa efectiva després que les autoritats anunciessin durant el cap de setmana que s'havien trobat nivells de radiació superior als habituals en aquests aliments a un radi de 150 km de la central.

"Clarament es tracta d'una situació molt més greu que fa un dies, quan tots vam pensar que aquest problema es limitaria a una zona de 20 o 30 quilòmetres. És segur suposar que alguns productes contaminats han sortit del perímetre de seguretat", va afirmar un portaveu de l'organització a la zona del Pacífic, Peter Cordingley. Tot i això, va afegir que no hi ha evidència d'aliments contaminats que hagin sortit cap a altres països.

Però les advertències no han servit per calmar els països veïns. La Xina, Corea del Sud i Taiwan han anunciat controls més durs sobre els aliments del Japó.

Les autoritats nipones també han demanat a la població que viu a prop de la planta que no begui aigua corrent perquè conté nivells de iode radioactiu molt superiors als permesos. El portaveu del govern, però, Yuko Edano, va voler transmetre a la població que "els nivells de radiació no són perjudicials per a la salut humana". També va voler afegir que no s'ha trobat cap rastre de contaminació radioactiva en els aliments de Tòquio.

El Japó no és un gran exportador d'aliments, però sí que ven molts productes frescos a Hong Kong, la Xina i els Estats Units.

stats