Crònica 26/04/2011

La contaminació latent de l'explosió

Coincidint amb el 25è aniversari de l'accident nuclear de Txernòbil, Greenpeace alerta que les partícules radioactives que es van dipositar al terra encara contaminen el menjar a Ucraïna.

M.v.
2 min
Una foto de l'any 2006 d'un malalt de càncer rebent tractament a Donetsk, a Ucraïna.

KÍEV (UCRAÏNA).En un radi de trenta quilòmetres al voltant de la central nuclear de Txernòbil, la vida ha fugit. Com una escena del Mecanoscrit del segon origen , de Manuel de Pedrolo, les cases han quedat buides, no hi ha activitat de cap mena i la vegetació, també des de fa poc una fauna incipient, campa aliena a les dosis de radioactivitat anormalment altes que s'hi detecten.

Són aproximadament uns 9.000 quilòmetres quadrats de terra de ningú. Un territori semblant a tota la corona de Barcelona. Però la contaminació s'estén més enllà d'aquesta zona d'exclusió. El núvol radioactiu provocat per l'explosió de Txernòbil es va passejar durant dies per mitja Europa, seguint la direcció del vent, dipositant sobre el terra partícules radioactives. El territori més afectat -coses de la meteorologia d'aquell dia- va ser Bielorússia, seguit d'Ucraïna i Rússia. Però l'alta radioactivitat va arribar també a països tan llunyans com Finlàndia, Suècia o Àustria.

L'organització ecologista Greenpeace centra la seva atenció en el cesi-137, un element radioactiu amb una vida mitjana de 30 anys que un cop dipositat sobre el terra pot passar fàcilment a la cadena alimentària i acumular-se en la llet, el peix i altres productes alimentaris.

Fent un treball de camp, sense fonament científic, Greenpeace va mesurar la radioactivitat de 114 productes alimentaris recollits en mercats de pagès de diverses poblacions del nord-est d'Ucraïna. I la conclusió va ser que conservaven nivells de radioactivitat nocius per a la salut. Fins a 6,5 vegades superiors als nivells permesos a Ucraïna. I que la contaminació continuarà sent-hi durant centenars d'anys.

De Txernòbil al Vallès

Per fugir d'aquest ambient contaminat, diferents ONG ucraïneses van posar en marxa fa anys programes de colònies d'estiu a l'estranger. Una de les entitats que acullen nens de Txernòbil a Catalunya és Vallès Obert, que aquest any rebrà més d'un centenar de nens i nenes d'una àrea pròxima a la central nuclear.

"Vivim en una terra contaminada", explica Inna Xeremet des d'Ivankov, una població a uns cinquanta quilòmetres de Txernòbil, "però no tenim diners per marxar a viure a un altre lloc". Xeremet és assistent social i últimament ha estat ocupada tramitant els visats dels nens i nenes que aquest any seran a Catalunya. "Dos mesos lluny de la radioactivitat són molt beneficiosos per a la seva salut", conclou.

stats