REFORMES
Crònica 24/06/2011

El contracte únic aïlla la CEOE

Reforçats per l'aprovació de la reforma dels convenis, els líders socialistes van criticar ahir durament que la patronal CEOE demani la creació d'un contracte indefinit únic.

Miquel Codolar
2 min
El ministre de Treball, Valeriano Gómez, va decidir ahir passar a l'atac i rebatre les crítiques de la patronal un cop aprovada la reforma dels convenis.

Madrid.Superat el match ball de la reforma dels convenis -aprovada dimecres al Congrés- el govern espanyol, enfortit, va passar ahir a l'atac per contrarestar les crítiques de la patronal i els sindicats. Amb la reforma al sac, el ministre de Treball els va retreure que no haguessin aprofitat el "moltíssim temps" que se'ls va donar i es va mostrar decebut per la poca capacitat de diàleg de la patronal espanyola. Tot i tenir "plena confiança" en Joan Rosell, president de la CEOE, Valeriano Gómez va lamentar que l'impuls negociador hagi patit un "cert retrocés" des de les eleccions del 22-M.

Aquestes paraules van arribar en un moment en què, trencades les converses per reformar els convenis, el diàleg social es manté per tractar altres qüestions, com les mesures contra l'atur juvenil. Gómez fins i tot va criticar frontalment que la CEOE vulgui posar sobre la taula el contracte indefinit únic amb 20 dies d'acomiadament. Durant la reunió que es farà dilluns també s'analitzarà com millorar el contracte a temps parcial i el de formació per a joves, modalitats en què la CEOE veu més fàcil l'acord.

La taxativa negativa de Gómez a la proposta de la patronal va arribar l'endemà que el secretari general de CCOO, Ignacio Fernández Toxo critiqués que el PSOE "posa una estora blava perquè el PP arribi a la Moncloa" i demanés "un cop de puny a sobre la taula" als diputats socialistes per frenar la proposta del contracte únic. El líder d'UGT, Cándido Méndez, havia rebutjat "el to" de la patronal, que "sembla que amenaci de no contractar ningú fins que es legisli al seu gust".

Consolidació de les reformes

Gómez va avançar que el govern espanyol "no posarà potes enlaire" la reforma laboral de l'estiu passat perquè l'Estat "no pot estar canviant cada mes les normes laborals". Abans de tocar-la vol que es comprovi el funcionament de la norma en una economia en creixement.

En el mateix sentit però amb més contenció es va pronunciar el ministre de Presidència, Ramón Jáuregui, que va dir que "ara per ara" el govern espanyol no preveu aprofundir en la reforma laboral i fer més barat l'acomiadament, tal com demanen la CEOE, l'FMI i la UE. Jáuregui creu que amb la flexibilitat laboral que establia l'última reforma "ja n'hi ha prou".

Després de setmanes en què les reformes relatives al marc laboral han estat la prioritat del govern espanyol, Gómez va rebutjar que en les pròximes setmanes hi hagi reformes en profunditat i va demanar sortir del primer pla de l'actualitat informativa en benefici de la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado. Ara toca culminar "urgentment" la reforma del sistema financer, ja que augmentar el crèdit és essencial per créixer i entrar en una "etapa de normalitat", va exposar.

stats