MERCAT DE TREBALL
Crònica 30/07/2011

Els contractes temporals de serveis impulsen la baixada de l'atur

El mercat laboral reacciona tal com es preveia. El sector serveis, empès pel turisme, crea ocupació i contribueix a reduir l'atur segons l'enquesta de l'INE, que parla de 690.900 persones sense feina.

Elena Freixa
2 min
Tràmits automàtics Els terminals d'autoservei del SOC estalvien cues als aturats per obtenir certificats o bé per renovar la seva demanda de feina i reserven funcionaris per a l'assesorament.

Barcelona.L'efecte de la Setmana Santa i de les primeres contractacions de la temporada turística es van deixar notar a l'enquesta de població activa (EPA) del segon trimestre de l'any, que recull un descens de l'atur de 36.700 persones a Catalunya fins a deixar la xifra total en 690.900 aturats. Els serveis van ser el sector que va contribuir més a alleujar el mercat de treball en aquest període, amb 46.200 nous llocs de treball, tot i que la majoria van ser contractes de caràcter temporal. Es pot fer l'estimació que vuit de cada deu contractes signats entre l'abril i el juny van ser de caràcter temporal, la qual cosa va deixar la taxa de temporalitat catalana en el 20,5%. El Govern va reconèixer que hi pot haver nous repunts en els propers trimestres.

La secretària d'Ocupació, Esther Sànchez, va ser cauta a l'hora de valorar les dades de descens de l'atur: "Aquest trimestre és el que millor exemplifica el caràcter estacional del nostre mercat de treball; hem d'esperar a properes enquestes per veure en quina fase de la recuperació ens trobem", va concloure.

Mirant l'evolució de l'EPA a tot l'Estat, l'atur es va reduir en 76.500 persones i gairebé la meitat d'aquesta millora va concentrar-se a Catalunya. El nombre de persones aturades va situar-se en 4.833.700 i la taxa, en el 20,89%, gairebé tres punts per sobre de la catalana. Tot i així, les dades globals d'atur encara són pitjors que fa un any.

L'atur de llarga durada

El descens de l'atur al segon trimestre va alleugerir sobretot persones que feia més de 12 mesos que no tenien feina. Segons les dades, el col·lectiu d'aturats de llarga durada va reduir-se lleugerament, tot i que encara suposen el 48% del total d'inscrits a les oficines del Servei Català d'Ocupació (SOC). Aquest és un dels grups d'aturats a qui s'han de dirigir els programes específics que reclamen els sindicats amb urgència i que ahir Sànchez va dir que es donaran a conèixer al setembre. A banda dels que es destinaran a aquest col·lectiu, el Govern també ha anunciat programes específics per a joves, majors de 45 anys i immigrants.

Tant UGT com CCOO van reclamar ahir a la Generalitat que garanteixi, entre d'altres, la continuïtat del Prepara, un programa que combina formació i una paga de 400 euros per a aturats que hagin esgotat les prestacions. El programa acaba el 16 d'agost.

Les organitzacions sindicals també van coincidir a demanar màxima protecció per a tots els que van quedant-se sense l'ajut per desocupació. Tot i que la xifra va estabilitzar-se al juny, a Catalunya hi ha 187.200 llars on tots els actius estan a l'atur.

El govern espanyol va deixar-se endur una mica més per l'optimisme davant la millora de l'atur i el president, José Luis Rodríguez Zapatero, va assegurar que el "canvi de tendència" tindrà continuïtat en el futur. L'executiu confia a tancar el 2011 amb una taxa de creixement interanual del 0,3% en l'ocupació, va dir el secretari d'estat d'Economia, José Manuel Campa.

stats