INVERSIÓ
Crònica 22/03/2012

Els contractistes volen que l'Estat pagui obra pública amb 'hispabons'

Els constructors defensen que el sector pot reactivar-se amb una emissió de deute de l'Estat destinada a obra nova. L'operació per a particulars ha d'arribar als 25.000 milions, amb un cost del 3%.

Toni Garganté
2 min

BARCELONA.Davant la caiguda de la inversió pública i l'aturada de la licitació d'obres, que es va reduir el 72,8% durant l'any passat, la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) va proposar ahir dinamitzar el sector amb una emissió d' hispabons per a particulars. El president de la CCOC, Rafael Romero, va explicar ahir que l'emissió haurà d'arribar als 25.000 milions perquè realment hi hagi un efecte positiu en la inversió.

Romero fins i tot va calcular les condicions de l'operació, que arribaria a un tipus d'interès del 3% a un termini de cinc anys. Una de les infraestructures que es podrien desencallar a través d'aquesta fórmula seria el corredor mediterrani, però per coordinar una llista d'obres prioritàries s'haurà d'elaborar el que Romero va batejar com a pla concertat d'inversió, en què participarien totes les administracions. Els beneficis de la proposta no es notarien fins al 2013, "perquè aquest any ja el donem per perdut", va destacar Rafael Romero.

El problema de la iniciativa es concentra en el fet que no hi ha regulació per als hispabons . De fet, no existeix ni voluntat política per instaurar-los. El ministre d'Economia, Luis de Guindos, es va limitar a considerar la setmana passada la possibilitat d'utilitzar els eurobons per reduir el dèficit autonòmic.

La proposta de Romero està directament relacionada amb les xifres del sector del 2011. La licitació de l'Estat va reduir-se un 80%, la de la Generalitat un 90% i la de les administracions locals un 45%.

L'enginyeria civil va caure un 55%, l'habitatge nou un 15% i el total del sector un 20%. Les previsions per enguany són igualment dolentes, perquè l'enginyeria mantindrà la caiguda lliure d'un 60%, mentre que els habitatges de nova construcció ho faran d'un 10%. El sector en la seva globalitat caurà un 15%. Romero va presentar ahir l'impacte de la crisi des del seu inici, el 2007. En aquests quatre anys s'han perdut 206.100 llocs de treball directes i 165.000 més d'indirectes. L'ajust seguirà el 2012, amb 30.000 treballadors més a l'atur.

stats