EL FONS DE COMPETITIVITAT
Crònica 21/04/2011

Les contradiccions del PSC donen aire a l'estratègia de CiU

Els equilibris del PSC per exigir des de Catalunya el pagament del fons de competitivitat que es nega a pagar el govern espanyol, en el qual participa, permeten CiU furgar en el doble discurs socialista.

Marc Colomer
2 min
Els socialistes Miquel Iceta, Joaquim Nadal i el convergent Oriol Pujol conversant a l'hemicicle del Parlament, en una imatge d'arxiu.

BARCELONA.La més que invocada, però mai concretada unitat dels diputats catalans de Madrid torna a crear malviure al PSC. Ara pels 1.450 milions del fons de competitivitat. La contradicció amb què ha de conviure el PSC per la seva relació amb el PSOE és un terreny còmode per a CiU, que ha tornat a trobar un flanc per atacar els socialistes, que a Catalunya exigeixen el pagament del fons que nega el govern espanyol en el qual participen.

Ahir el portaveu del Govern, Francesc Homs, va estrènyer el setge mediàtic als diputats del PSC al Congrés. Els va instar a signar la proposició no de llei d'ERC que han subscrit CiU i ICV-EUiA per exigir a la cambra baixa el pagament del fons. CiU rebutja les declaracions d'intencions del PSC, que diu estar disposat a arribar on calgui (també a votar diferent del PSOE) per defensar els famosos 1.450 milions. Però el que és cert és que els malabarismes dels socialistes catalans per gestionar les contradiccions donen aire a la recurrent apel·lació de CiU: El PSC defensa els interessos de Catalunya o els del PSOE?

Homs va dir ahir en una entrevista a RAC1 que el Govern vol arribar al Consell de Política Fiscal i Financera de dimecres 27 -en què el govern espanyol també donarà a conèixer les operacions de deute sol·licitades per les comunitats autònomes- avalat per tots els partits catalans. I erigeixen la proposició no de llei d'ERC -que CiU encara no vol que es tramiti a l'espera que s'hi sumin el PSC i el PP- com a prova de l'aval: "Ens queda només la via política, de pressió, i que els diputats catalans al Congrés es plantin amb una firma abans del 27 d'abril". El president de la Generalitat, Artur Mas, va instar des de València a PSC i PP a passar "de les paraules als fets". "No trigarem a comprovar-ho", va afegir.

Entretant, fonts de la direcció del PSC consultades per l'ARA van reiterar ahir que el partit farà "el que calgui" perquè l'Estat pagui el que deu i van considerar que el govern espanyol haurà d'acabar movent fitxa. Ara bé, també reclamaven al Govern que els convoqui i els informi sobre les negociacions amb Madrid com a pas previ a plantejar una unitat formal i no entorn a iniciatives "unilaterals". El PSC vol evitar que la batalla es traslladi al Congrés, en què sap que hauria d'optar entre la lleialtat al PSOE o a Catalunya. Just el terreny on més còmode se sent CiU.

ERC, ni l'un ni l'altre

Entremig d'aquesta discussió ahir hi va treure el cap el secretari general d'ERC, Joan Ridao, que va demanar al Govern que en lloc de recrear-se en comprometre als socialistes -"tothom veu que el PSC no defensa Catalunya"- convoqui la part catalana de la comissió bilateral Generalitat-Estat que presideix Josep A. Duran i Lleida. Per ERC aquest seria el marc formal on PSC i PP es veurien més forçats a definir-se sobre la unitat que mai arriba.

stats