Jordi de Dalmases
Crònica 04/03/2011

"El copagament en farmàcia és injust i s'ha de revisar"

Reivindicatiu De Dalmases aposta per l'ús racional dels medicaments, però alerta que el sector no pot assumir més retallades. També critica que cap partit polític s'atreveixi a tocar el copagament en farmàcia i creu que s'haurà d'acabar pagant per alguns serveis sanitaris

L. Bonilla
2 min
De Dalmases presideix el Cofb des del 2008.

Com ha rebut el sector el pla de retallades del conseller que inclou la reducció de la despesa farmacèutica entre el 8 i l'11%?

Volen potenciar els medicaments genèrics, controlar el nombre de receptes, millorar la prescripció... En això no tenim res a dir. El problema és quan, sense cap estructura ni cap model de futur, per un moment conjuntural en què no hi ha diners, s'abaixen els preus o s'ajornen els pagaments. I això és el que ens destarota perquè ja no podem encaixar més mesures. S'acaben d'abaixar els preus de referència dels medicaments. Estem al límit.

Però aquestes són mesures que venen de l'Estat...

Sí, però no em serveix, això. Aquí et diuen: "Això t'ho fa Madrid". I vas a Madrid i et diuen això t'ho han fet a casa teva. Morirem amb aquest joc. I sí, són de l'Estat però hi ha una cosa que es diu comitè interterritorial i allà hi ha tots els consellers de salut, i si algun conseller es desmarca, el que ha de fer és fer sentir la seva veu.

Què es pot fer, si diu que el sector no pot assumir més retallades?

Primer, s'ha de buscar l'eficiència i quan hagis aprimat i gestionat el millor que es pugui, la sanitat només té tres potes: catàleg, cobertura i finançament. Si no ens aixequem, haurem de posar taxes i pagar.

El famós copagament...

A mi em consta que aquest govern primer vol esgotar les millores de gestió, però un cop esgotat això o retallem el catàleg o retallem la cobertura o haurem de posar taxes.

En farmàcia ja hi ha copagament...

És un copagament establert fa 25 anys amb uns criteris que no equivalen als actuals, però els partits polítics no tenen la valentia d'afrontar el debat. Quan es tracta de tocar l'estat del benestar els veig molt marcats pels períodes electorals i la repercussió en vots. La farmàcia catalana aporta més diners en els descomptes que li fa al sistema públic que el mateix usuari amb el 40%, i no ho toquem. I és injust perquè tenim mileuristes que estan pagant el 40% dels medicaments i tenim pensionistes que es guanyen molt bé la vida i ho tenen gratuït. És obsolet.

Adequar els envasos al tractament pot ser una mesura d'estalvi?

No, s'incrementarien els costos. El que hi haurà és una adequació en els envasos i la creació d'uns envasos nous amb una única pastilla -ja hi ha aprovada la del paracetamol i l'ibuprofèn-, però això tampoc serà cap solució significativa d'estalvi.

stats