FINANÇAMENT
Crònica 05/08/2011

El crèdit als autònoms, sota mínims

El sindicat lamenta que empreses i institucions estiguin acaparant la línia de crèdit directe de l'ICO en comptes de petites empreses i autònoms, que ho tenen més difícil per optar pel finançament privat.

Elena Freixa
2 min
Les sol·licituds de finançament d'aquests treballadors a l'ICO ronden els 10.000 euros de mitjana.

Barcelona.La línia de crèdit directe de l'ICO no ha estat el revulsiu que els autònoms esperaven per poder obtenir recursos que el sector privat els nega. Després d'un any en marxa, les operacions que s'han satisfet han beneficiat 800 autònoms catalans, menys de l'1% dels que el govern espanyol s'havia proposat, segons va calcular ahir la UGT. Això suposa un ritme de 66 operacions aprovades mensualment que han anat a parar a projectes d'autònoms.

El president de l'associació d'autònoms CTAC-UGT, Salvador Duarte, va criticar que el nefast impacte d'aquesta línia de crèdit sobre els autònoms es deu al fet que moltes empreses i institucions, que teòricament haurien de trobar finançament per altres vies privades, s'han acollit també a la línia de l'ICO, restant possibles recursos per a petites empreses i per a aquest col·lectiu de treballadors. Segons Duarte, la quantitat sol·licitada pels autònoms per nodrir els seus negocis ronda els 10.000 euros de mitjana.

A tot Espanya, la línia de crèdit directe ha arribat a uns 4.000 autònoms des del juny de l'any passat. Aquesta dada equival al 40% del total de les 10.800 operacions que l'ICO va atendre per aquesta via.

Una possible solució, va dir Duarte a l'ARA, seria que la Generalitat s'hi impliqués posant en marxa "línies de microfinançament preferent per als autònoms", ja sigui a través de l'Institut Català de Finances (ICF) o de la societat d'avals Avalis. Aquesta intervenció, segons el sindicat, també s'hauria de centrar a fer canviar els criteris d'actuació de les entitats financeres, un objectiu que l'ICO s'havia proposat però que no ha aconseguit, segons la UGT, perquè les entitats segueixen igual d'estrictes.

Segons el portaveu del col·lectiu d'autònoms del sindicat, el Govern ha de vetllar perquè no es barri el pas a l'activitat econòmica que poden generar els emprenedors i professionals que engeguen els seus propis negocis. "Ara mateix, molta gent que fuig de l'atur decideix començar pel seu compte, no necessiten grans recursos, però sí una petita ajuda que ha d'arribar per no fer que desisteixin", va insistir Duarte.

El treball autònom ha estat un gran castigat per la crisi, que n'ha fet desaparèixer milers. Duarte va reivindicar la defensa del col·lectiu com a via de recuperació del mercat de treball i l'economia.

stats