POLICIAL
Crònica 09/12/2011

El crim organitzat, objectiu número u

La cúpula policial i judicial coincideix en la necessitat de trobar noves fórmules per combatre el crim organitzat. L'activitat de les màfies s'ha convertit en un dels grans maldecaps de Catalunya i de l'Estat.

L.d.r.
2 min
Un dels capos de la màfia dels països de l'Est que va ser detingut l'estiu passat a Tarragona.

BARCELONA.Més especialització i més cooperació a escala internacional. Són les eines que demanen policies, fiscals i jutges per millorar en la lluita contra el crim organitzat, una de les principals amenaces a Catalunya i a l'Estat. "Combatre les màfies és una de les prioritats per garantir la llibertat dels ciutadans", va assegurar el director general dels Mossos d'Esquadra, Manel Prat, en les conclusions de les jornades sobre aquesta matèria organitzades la setmana passada a l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Les xifres són clares: l'any passat la policia catalana va desarticular 41 grups criminals, cinc més que el 2009. La majoria d'aquestes organitzacions estaven relacionades amb delictes de tràfic de persones, de drogues o contra el patrimoni -especialment el blanqueig de capital-, tal com va explicar l'intendent en cap d'Investigació dels Mossos, Jordi Bascompte. I és que les màfies cada cop tenen més connexions amb l'exterior. Un exemple n'és la desarticulació, la setmana passada, d'un grup nigerià que obligava una cinquantena de dones a prostituir-se i també falsificava moneda. L'organització estava considerada una "delegació" de la seu de Nigèria, des d'on portava les noies amb falses promeses de feina.

Totes les autoritats policials i judicials van coincidir, en les jornades, que la cooperació internacional és fonamental. "Qualsevol resolució d'un jutge membre de la Unió Europea hauria de ser directament aplicable, sense filtre d'homologació", va dir el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande Marlaska. El magistrat va avisar que la cooperació judicial a Europa "està fallant". En la mateixa línia, el director dels Mossos va reclamar que l'Estat no els posi traves a l'hora que la policia catalana sigui reconeguda en els organismes internacionals, com Europol o Interpol. Tant Grande Marlaska com el fiscal en cap de l'Audiència Nacional, Javier Zaragoza, i el comissari subcap d'Investigació dels Mossos, Josep Lluís Trapero, van demanar més especialització de les unitats que treballen contra el crim organitzat. Tot i que de les 622 màfies detectades a tot l'Estat l'any passat se'n van desarticular un 49%, l'especialització és necessària per obtenir indicis sòlids que permetin als jutges condemnar els membres d'aquests grups.

stats