LA COOPERACIÓ EN PERILL
Crònica 12/01/2011

La crisi castiga les ONG: Intermón farà un ERO

La crisi no perdona ni les ONG. Intermón Oxfam ha informat el seu mig miler de treballadors que la caiguda dels ingressos el forçarà a presentar aviat un expedient de regulació d'ocupació (ERO).

Carles Arbolí
2 min
Les campanyes per recollir donatius són claus en els ingressos de les ONG. Les donacions d'empreses, unes de les més importants pel seu volum, s'han desplomat.

BarcelonaIntermón Oxfam encara no ha quantificat el nombre de treballadors afectats pels futurs acomiadaments, però es parteix d'un mínim de 30 empleats, bàsicament de l'àrea administrativa. El director de l'entitat a Catalunya i Andorra, Francesc Mateu, ha explicat que la retallada de personal es podria complementar també amb altres mesures, com ara reduccions horàries o de sou. "El més important és que la retallada no afectarà els nostres projectes de cooperació ni la resta d'iniciatives solidàries", insisteix Mateu. Però, com s'ha arribat fins aquí? El responsable de l'ONG explica que la principal causa ha estat la caiguda de les donacions extraordinàries d'empreses. "Estem parlant d'una davallada d'un 70 per cent en els últims tres anys, ja que si les empreses no obtenen beneficis, tampoc fan donacions", assenyala Mateu.

Però no tot és només culpa de les donacions. El nombre de socis d'Intermón -uns 270.000 a tot l'Estat- tampoc ha crescut en els darrers exercicis. "S'han estabilitzat i, per tant, hi ha un diferencial econòmic per la inflació que també ens afecta", matisa el director de l'entitat. I, finalment, Intermón es vol anticipar a una més que previsible retallada dels ingressos procedents dels fons públics a partir d'aquest any. La majoria d'administracions reduirà el pressupost destinat a cooperació i això també repercutirà en els comptes de l'ONG. Mateu ho lamenta: "Ja era prou complicat en època de bonança aconseguir el compromís de recursos públics, i ara tornarem a ser els principals damnificats".

El cas d'Intermón, que gestiona un pressupost anual de gairebé 60 milions d'euros, visualitza les dificultats econòmiques que travessen la majoria d'ONG del país. Francesc Mateu, que també és el president de la Federació Catalana d'ONG, indica: "Moltes empreses, abans de retallar personal, poden aplicar mesures productives per reduir les despeses, però Intermón, com qualsevol altra ONG, no és una fàbrica, i si volem garantir la nostra vocació de servei i de solidaritat, ens queden poques opcions per reconduir la situació quan els ingressos cauen en picat".

Intermón Oxfam té personal propi que treballa en projectes de cooperació en més d'una vintena de països d'arreu del món. Els responsables de l'entitat asseguren que els professionals que treballen directament en aquests projectes de cooperació no es veuran afectats per l'ERO i que, majoritàriament, afectarà el personal administratiu i de serveis. "Es tracta de buscar la millor fórmula perquè hi hagi els mínims acomiadaments possibles, i això també passa per reordenar departaments i ajustar tant com es pugui totes les altres despeses", diu Mateu. A part dels 500 treballadors, l'ONG disposa d'una xarxa de 1.500 voluntaris.

stats