INFORME EUROCONSTRUCT
Crònica 18/11/2011

La crisi de la construcció no remet

La construcció espanyola caurà enguany un 19%, i un 9% més el 2012. Són les conclusions de l'informe de l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), membre d'Euroconstruct.

Beatriz Arias
2 min

BARCELONA.Contenir la caiguda és, ara per ara, l'objectiu prioritari del sector de la construcció, que s'ha reduït a la meitat en només tres anys (2008-2010), tant en termes de producció com d'ocupació. Els indicis de canvi de tendència sembla que encara es faran esperar.

Segons l'informe d'hivern de l'Institut de Tecnologia de la Construcció de Catalunya (ITeC), membre d'Euroconstruct, la construcció caurà un 19% a Espanya el 2011 i un 9% més el 2012. "Fins i tot l'any 2013 sembla que serà d'estancament", va declarar el responsable de la unitat de prospectiva econòmica de l'ITeC, Josep Ramon Fontana. Una estabilitat que es preveu molt fràgil, ja que haurà de trobar l'equilibri entre la recuperació d'alguns segments d'edificació que ja hauran completat el seu ajustament i la càrrega de l'enginyeria civil.

A l'explosió de la bombolla immobiliària se li han sumat les retallades pressupostàries, que han afectat directament l'obra pública. Aquest subsector acumula des del 2008 una caiguda de l'activitat del 60%, que enguany serà del 35%. L'altre subsector que més baixa és el de l'edificació no residencial, que està a l'espera d'una millora en la situació de l'economia, sobretot perquè la percepció de risc al país es fa sentir molt en un mercat on abunden els inversors estrangers.

El futur, la rehabilitació

Per altra banda, els segments de l'edificació residencial i de la rehabilitació apunten intents de remuntar, però encara no han tocat fons, segons l'informe d'Euroconstruct. Es preveu una caiguda del 0,1% en la construcció d'habitatges per al 2012, i es calcula que no se superaran els 100.000 anuals en els pròxims exercicis. En aquest sentit, Josep Ramon Fontana creu que una recuperació de la desgravació per habitatge podria incentivar decisions de compra actualment aturades, però avisa que haurà de ser una mesura "excepcional i temporal".

La rehabilitació, un segment de la construcció que al conjunt d'Europa ja representa el 40% del mercat, és l'alternativa que tindrà més pes en el camí cap a la recuperació els pròxims anys. D'una banda contribuirà a la reactivació del sector, i de l'altra ajudarà en la implantació de la normativa europea d'eficiència energètica. Josep Ramon Fontana ha animat el sector a aprofitar aquests anys d'inactivitat per aconseguir-ho, i ha aconsellat emmirallar-se en el model alemany, en què la subvenció atorgada per a la rehabilitació és proporcional a l'estalvi energètic que s'aconsegueix.

stats