EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 09/06/2011

Els crítics del PSC volen treure el PSOE del nom del partit

Les aportacions de les bases al congrés del PSC van creixent. L'última, la del col·lectiu Més PSC, proposa una reforma radical dels estatuts, fins al punt d'eliminar la referència al PSOE del nom del partit.

Pere Martí
3 min
Narcís Serra i José Montilla en una reunió quan el PSC encara exhibia les sigles del PSOE en el seu logo.

Barcelona.Les sigles del PSOE ja fa temps que van desaparèixer del logo del PSC, però en els estatuts del partit encara hi figuren. Dins el capítol de principis generals es deixa molt clar: "El nom del partit és: Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE)". Però el col·lectiu crític Més PSC, que agrupa militants de base, proposen que es tregui la referència del PSOE del nom del partit en el document L'organització a l'alçada dels nostres valors , que han elaborat de cara al congrés i al qual ha tingut accés l'ARA.

No ho fan des de cap plantejament catalanista, sinó per simple lògica. Com explica el seu portaveu, Martín Miralles, "si tu et dius PSC, no té sentit que hi posi PSC-PSOE". Per justificar la proposta recorda: "Si fóssim una federació del PSOE sí que tindria sentit, però si som un partit independent no cal". Aquesta supressió no busca tancar la porta a arribar a acords amb el PSOE, sinó senzillament "clarificar el que som". Més PSC és un corrent crític format per quadres del partit no integrat en cap dels sectors fins ara coneguts, i no té cap exconseller ni cap líder històric entre les seves files.

En el seu document de reforma estatutària, en la redacció del qual han participat 27 persones, el col·lectiu Més PSC fa una proposta a la militància: "Un exercici d'interiorisme: redecora el teu partit". Des del seu punt de vista "el canvi de formes és imprescindible, tant com el canvi de cares i el canvi en les maneres de fer". El diagnòstic que fan sobre els aspectes organitzatius que cal millorar és bastant ampli i es presenta sense pèls a la llengua, i diu que "els afiliats i afiliades se senten lluny dels llocs on es prenen les decisions" perquè els acords "arriben fets". A més, denuncien que "s'ha imposat una cultura del silenci" al si del PSC, que no té contestació interna perquè "l'autocensura funciona".

Adéu al poder dels 'capitans'

També veuen l'actual organització interna "decimonònica", acompanyada d'una "nomenclatura carpetovetònica" que genera una imatge "d'un sistema rígid, vertical, difícil d'explicar i d'entendre" que acaba provocant que "les persones amb plantejaments més directes i innovadors no s'interessin per la militància". Per intentar corregir aquesta situació proposen eliminar les federacions territorials -el gran poder del PSC-, els presidents de les quals s'han convertit en els capitans del partit, i substituir-les per consells d'agrupacions, com a òrgans de coordinació intermitjos, i donar més pes a les comissions sectorials. La seva argumentació és que al PSC hi ha un "excessiu pes territorial" que provoca una cultura política i organitzativa "vertical i jerarquitzada" que comporta "dinàmiques internes de poder totalment desincentivadores". Per Miralles, l'estructura territorial "s'ha de buidar de poder perquè no permet un partit actiu i creatiu".

Un altre dels problemes del partit, segons Més PSC, és l'acumulació de càrrecs i la poca rotació que hi ha. "L'excessiu manteniment de les mateixes persones als càrrecs generen personalismes i dificulten els relleus eficaços", asseguren en la ponència, que també adverteix que no es compleixen els estatuts pel que fa a la limitació de mandats ni en el tema de les incompatibilitats, i això dóna un missatge " d'apoltronament " respecte a l'acció política. Per corregir aquest problema proposen que no es pugui exercir cap càrrec públic o orgànic durant més de dos mandats consecutius i que no es puguin exercir simultàniament dos càrrecs institucionals, i que a més sigui incompatible tenir un càrrec públic i un d'orgànic. El seu eslògan és "una persona, una responsabilitat".

La ponència també aborda qüestions com la transparència en els comptes del partit i la corrupció. Més PSC proposa fer públics anualment els comptes del partit, les fonts de finançament -incloent-hi les donacions- i tots els costos de despesa del partit, "des de les campanyes fins als sous". A més, la comissió electoral no podria incloure a les llistes cap candidat imputat per delicte penal o per un cas de corrupció vinculat a la gestió pública.

Com que compta amb diversos consellers nacionals, el corrent Més PSC assistirà al consell nacional del pròxim 18 de juny amb l'objectiu de garantir que al congrés hi puguin assistir el major nombre de delegats possible -amb l'ampliació dels barems dels censos- i així sigui "més permeable" al que està passant al partit.

stats