MOVIMENTS A UNIÓ
Crònica 16/04/2011

Els crítics d'Unió volen aprofitar l'escletxa entre Duran i Ortega

El sector sobiranista d'Unió, que subscriu al 100% les declaracions de l'alcalde de Vic, té la intenció d'aprofitar la ruptura entre Duran i Ortega per mirar de forçar un canvi de rumb i lideratge al partit.

Oriol March
2 min
El fet que Duran revelés que Joana Ortega va votar que no a la consulta de Barcelona ha provocat una crisi a Unió.

Barcelona.A Unió es va obrir una escletxa, dilluns. Es va originar perquè el líder del partit, Josep Antoni Duran i Lleida, va fer públic que Joana Ortega, la vicepresidenta del Govern, va votar no a la consulta independentista de Barcelona. Ara bé, aquesta ruptura no només portarà conseqüències en la relació entre aquests dos alts dirigents del partit. El sector crític, que té un important substrat sobiranista, la veu com una oportunitat per treure el cap i marcar el pas a Duran, una intenció que ja va deixar molt clara Josep Maria Vila d'Abadal, alcalde de Vic i diputat d'Unió, en una entrevista publicada ahir a l'ARA.

"Va ser un error deixar la vicepresidenta en evidència", advertien ahir fonts del sector sobiranista del partit, que amb l'entrada al Govern es queixa d'haver perdut pes dins els òrgans democristians. Les mateixes fonts adverteixen, com ja feia Vila d'Abadal a l'entrevista, que no hi ha cap moviment intern organitzat per fer oposició a Duran, però apunten la necessitat de "plantar-li cara". "Al partit es diu que les coses estan anant massa lluny", deia l'alcalde de Vic a l'entrevista, i les fonts crítiques amb la direcció consultades ahir ho van subscriure al 100%.

En tot cas, el que és segur és que l'onada de consultes independentistes, culminada diumenge passat amb la de Barcelona, han fet que al búnquer de la direcció d'Unió, dominada des de fa gairebé trenta anys per Duran, s'hi hagin obert escletxes importants. Un caramel massa dolç perquè el sector crític, sovint menystingut, no tingui ganes d'aprofitar-lo.

Duran guarda silenci

Tot i que alguns diputats democristians asseguraven que l'entrevista de Vila d'Abadal havia "revolucionat" el partit, la cúpula no va fer declaracions. Duran va imposar un silenci espès. Aquest diari es va posar en contacte amb Duran, però aquest es va negar a valorar les paraules del principal alcalde d'Unió, que l'instava a "deixar pas" a una nova direcció pel fet que, segons explicava, "fa massa anys" que és al capdavant del partit. El silenci de Duran es va fer extensiu, fins i tot, a la carta web que adreça cada divendres als militants. "Ahir a la nit, després de presentar els candidats de CiU a Calella i a Arenys de Mar, vaig arribar tard a casa i no vaig tenir ganes de posar-me a escriure la carta", va afirmar ahir el líder d'Unió. Uns "compromisos d'agenda" fixats per a ahir al matí, afegia Duran, van fer que no pogués adreçar-se als militants.

L'entorn més directe de Duran al partit, tot i que també es negava a valorar les paraules de Vila d'Abadal, admetia: "Feia temps que esperàvem un pronunciament així". Des de CDC, on tampoc falten les veus discordants amb Duran, apunten que "no intervindran" en la crisi oberta a Unió i que intentaran que ningú del partit en parli. Convergència mai ha afavorit els crítics a Duran quan els ha beneït.

stats