L'ESTRATÈGIA INDEPENDENTISTA
Crònica 13/04/2011

La cúpula d'ERC vol blindar l'ideari

Els exconsellers Huguet i Tresserras presenten demà un fòrum ideat per la Fundació Irla, la d'ERC, que durant un any pretén renovar i reforçar l'estratègia d'independència i justícia social del partit.

Roger Tugas
2 min
Huguet i Tresserras van coincidir com a consellers d'Empresa i de Cultura, respectivament, i ara dirigiran un profund procés de debat sobre l'ideari d'ERC.

Barcelona.El Congrés d'ERC de la tardor debatrà moltes coses, però l'actual direcció intentarà evitar canvis profunds en l'estratègia vigent, com els que proposen alguns sectors renovadors. Tot i això, sí que assumeixen que el projecte de l'esquerra nacional, que defensa el doble vessant independentista i progressista -assumit amb l'arribada de Josep-Lluís Carod-Rovira al capdavant de la formació el 1996-, s'haurà de renovar si vol tornar a ser atractiu i aspirar a ser central. L'encàrrec el lideren els exconsellers Josep Huguet (president de la Fundació) i Joan Manel Tresserras, que encaçalen la Conferència d'Esquerres per la República Catalana (CERC). Serà un fòrum impulsat per la Fundació Irla i que busca donar nous arguments a l'independentisme d'esquerres.

El secretari general, Joan Ridao, assegura a l'ARA que l'estratègia del partit "no falla" i, tot i que podrà haver-hi algun petit canvi, el Congrés "no la mourà ni un mil·límetre del projecte de l'esquerra nacional", que defensa un "sobiranisme gradualista i de rostre social". En aquest sentit, circumscriu els pactes amb forces que, segons ERC, són de centre o de centredreta, com Reagrupament o Democràcia Catalana, a "l'àmbit local i la conjuntura actual" per intentar refer l'espai polític previ a les escissions. Però l'objectiu a mitjà termini és, segons ell, "ampliar el perímetre d'ERC" i "atraure tot el centreesquerra catalanista". Tota una declaració davant altres pretendents a liderar el partit que, com l'alcaldable de Barcelona, Jordi Portabella, o l'eurodiputat Oriol Junqueras, aposten per una política de pactes que vagi més enllà de l'esquerra estricta tenint també en compte CiU.

Per debatre, renovar i reforçar l'estratègia, ERC va encarregar el 2010 a Huguet i Tresserras un fòrum dinàmic i obert que demà serà presentat en motiu del 80è aniversari de la República Catalana. La CERC ja té un equip de militants del sector més esquerrà i intel·lectuals afins, però espera atraure nous participants amb un perfil similar. Segons consta als documents inicials de treball s'estructura en quatre eixos -economia, drets de ciutadania, drets socials i dret a decidir- que treballaran de manera paral·lela, coordinada i pública fins que publiqui les seves conclusions d'aquí un any.

La seva feina coincidirà, per tant, amb el congrés. Malgrat tot, els seus impulsors volen desmarcar la CERC d'Esquerra i els seus debats interns esperen influir en el conjunt de l'esquerra independentista. Són conscients, però, que incidiran en els moviments del partit.

El repte és dotar d'un projecte "més seriós" el sobiranisme per fer-lo majoritari i participar en el debat sobre l'esquerra en el món globalitzat. "No podem mantenir el mateix estat del benestar, però l'alternativa no és la de la dreta", assegura Huguet. Tresserras afegeix que "no hi haurà canvi social sense construcció nacional ni viceversa", però que ara "cal passar a la concreció". "Tenim una cultura política de poc gruix", lamenta.

stats