Crònica 30/03/2012

Les 10 curiositats de la vaga

La jornada d'aturada general deixa anècdotes de tot tipus, amb novetats com la participació dels 'iaioflautes' i les bicicletades de protesta

4 min
Les 10 curiositats de la vaga

Els futbolistes també s'aturen

Els jugadors del modest Rayo Vallecano van ser els únics de la Primera Divisió que es van sumar a la vaga, segons va explicar el seu porter Joel Robles en una roda de premsa dimecres. Posteriorment, però, el seu entrenador va voler treure simbolisme a l'aturada dels entrenaments i va assegurar que l'havia decidit ell per motius esportius. El planter del Celta, el segon classificat de la Segona Divisió, també va decidir no entrenar-se, tot i que en aquest cas els futbolistes van treballar al gimnàs de l'estadi. Altres clubs, com l'Espanyol, van alterar les seves rutines amb entrenaments a porta tancada i sense rodes de premsa dels jugadors. Més enllà del futbol, el Mundial júnior de snowboard, que se celebra a Sierra Nevada, va suspendre les proves i les va posposar a divendres i dissabte.

Roben 2.250 euros en un bingo de BCN

Dimecres a la matinada, poc abans de dos quarts de dues, un grup de persones que formaven un piquet van irrompre al bingo Laietana, del districte de Ciutat Vella de Barcelona, per paralitzar-ne l'activitat. Segons va explicar en roda de premsa el conseller Felip Puig, a banda de causar destrosses a l'establiment el grup va aprofitar l'acció per robar 2.250 euros de la caixa. El propietari va dir en un comunicat que els assaltants s'havien identificat com a membres de la CGT.

Ofertes especials aprofitant la vaga

Amb el cridaner reclam d'una suposada "vaga a la japonesa", l'empresa de calçat esportiu Munich va fer una oferta especial per la vaga que consistia en el regal d'una bandolera per a les compres superiors als 30 euros fetes durant el dia d'ahir a través de les seves pàgines web.

Serveis mínims de flors funeràries

Al tanatori de l'Hospitalet de Llobregat no hi va haver vaga i els treballadors mantenien el ritme de qualsevol dia laborable, amb nou enterraments anunciats a les pantalles. Potser hi havia menys assistents als funerals en un recinte habitualment més concorregut, però no hi havia menys personal. No obstant això, la vaga sí que es va notar al tanatori per la presència d'un camió de repartiment de Flores Navarro, la coneguda distribuïdora de flors 24 hores del carrer València de Barcelona. Per evitar els grups de piquets informatius, el camió duia un rètol enganxat a la part del darrere que deia Servicios mínimos funerarios .

Un piquet de 'iaioflautes'

Els jubilats indignats que es fan dir iaioflautes van organitzar un piquet propi a Barcelona, que es va aturar en un bar proper a la plaça de Catalunya per esbroncar els cambrers que treballaven. Després que els diguessin esquirols, un cambrer els va respondre: "A sobre que els estem pagant les pensions!"

Bicicletada al centre de BCN

Les marxes convencionals que van recórrer el centre de Barcelona durant tot el dia no van ser l'únic tipus de manifestació que es va fer ahir a la ciutat. Al migdia un grup de ciclistes van fer una bicicletada de protesta, a un ritme molt lent, amb les bicicletes decorades amb banderoles contra les retallades. En passar per la plaça Universitat, la bicicletada va coincidir amb una marxa a peu que recorria la Gran Via i amb una concentració estàtica que es feia a la mateixa plaça.

Mercat avançat, com si fos un festiu

L'Ajuntament de Granollers va decidir avançar el dia de mercat a dimecres al·legant motius de seguretat i en resposta a la petició del Gremi d'Encantistes i Marxants de Barcelona, que va demanar el canvi de dia. Els sindicats també s'havien sumat a la petició, ja que la manifestació que es va fer a la tarda a la ciutat havia de recórrer els espais on es fa el mercat. La decisió de traslladar de dia el mercat se sol prendre sempre que el dijous coincideix amb alguna festivitat.

Piquet escombra antidesnonaments

Una de les columnes de manifestants favorables a la vaga general a l'Hospitalet va aixecar-se més d'hora amb la missió d'evitar un nou desnonament, el tercer en una setmana, al carrer Joan Maragall, al barri de Sant Josep. L'operació va acabar amb èxit, com les precedents, i el president de la Federació d'Associacions de Veïns, Manuel Piñar, va celebrar que la vaga no hagués reduït l'assistència a la protesta. Avui hi ha un altre desnonament.

La falsa detenció de Willy Toledo

Al matí, a través de Twitter, es va escampar el rumor que l'actor madrileny Willy Toledo, simpatitzant del moviment dels indignats , havia estat detingut per participar en aldarulls. El mateix actor i la policia van haver de desmentir-ho. La vaga va monopolitzar el llistat de trending topics de l'Estat a Twitter, on es van colar noms propis com el de Cristina Díaz, la directora general de Política Interior, i els dels líders sindicals Cándido Méndez i Toxo Fernández. Les etiquetes #enhuelga i #fracasosindical van ser de les més repetides.

Actes suspesos, també avui

Les suspensions d'actes van més enllà del dia de la vaga i afecten també el dia d'avui. Així, a Tarragona, la patronal Cepta ha decidit suspendre la seva nit de premis anual, que s'havia de celebrar avui a Reus. Els motius de la suspensió són l'estat d'ànim generat per la vaga i la previsió que avui el govern espanyol aprovi uns pressupostos generals molt restrictius. Segons els organitzadors, era un mal moment per fer una festa.

stats