PRIMÀRIES ALS ESTATS UNITS
Crònica 05/01/2012

La cursa republicana s'estreny

Les primàries dels republicans s'han convertit en una lluita de Mitt Romney contra tots. El favorit va guanyar al caucus d'Iowa per la mínima i la divisió conservadora enforteix Barack Obama.

Núria Ferragutcasas
2 min
UN OBJECTIU, MOLTS CANDIDATS Un home prepara l'escenari per al discurs del vencedor del caucus d'Iowa, Mitt Romney, ahir a la matinada. La primera cita de les primàries republicanes ha reduït el marge de candidats a la Casa Blanca. Romney va guanyar per un estret marge de vots i haurà de seguir lluitant per imposar-se a la resta de candidats, representants de l'ala ultraconservadora.

WASHINGTONEls resultats del caucus d'Iowa van evidenciar una divisió ideològica en el Partit Republicà. El candidat favorit i més moderat, Mitt Romney, va guanyar per només vuit vots l'ultraconservador Rick Santorum. Una victòria pírrica que, de fet, és un empat tècnic entre dues visions -que van obtenir un 24,5% dels vots cadascuna- i que complica la unitat dels republicans, necessària per aconseguir una derrota del president Barack Obama al novembre.

Aquesta diferència queda clara quan es fa una radiografia de l'elector de cada candidat. Mentre que Romney va atreure els votants més preocupats per l'economia i per vèncer Obama, Santorum va saber aglutinar el votant més conservador, interessat per temes socials com l'avortament, i els evangèlics. D'altra banda, el congressista Ron Paul, que va obtenir el tercer lloc amb un 21% dels vots, representa una altra pota del partit. El missatge llibertari conservador, aïllacionista, antiguerra i antiestat ha calat entre els electors joves, frustrats amb el president Obama, i en una part dels seguidors del Tea Party, un moviment clau en la victòria republicana de les legislatives del 2010.

Davant el garbuix republicà, Barack Obama és conscient que, de moment, només la crisi econòmica li fa ombra i, per això, ahir va continuar la seva campanya arreu del país per demostrar als votants que fa tot el que pot per recuperar l'economia. "Protegiré les famílies dels abusos de la indústria financera", va dir ahir a Cleveland, Ohio, un estat decisiu per a la seva reelecció. L'economia, i especialment l'atur, serà el tema clau de les eleccions del mes de novembre i, lliure de primàries, el president pot començar a treballar en la seva reelecció.

Tots contra Romney

El triomf a Iowa és una bona notícia per a Romney, però posa també en relleu els grans problemes que té per unificar el partit al voltant de la seva candidatura i connectar amb el votant més conservador, que desconfia d'ell pel seu tarannà més moderat. A més, l'exgovernador no entusiasma els republicans. De fet, segons l'expert polític de Brookings William Galston, la divisió dels republicans a Iowa indica "una significativa insatisfacció" dels electors amb els candidats.

La congressista Michele Bachmann, que a l'agost va guanyar el sondeig d'Ames, va anunciar ahir que es retira de les primàries republicanes. Davant el fracàs electoral a l'estat on va néixer -només va aconseguir un 5% dels vots- Bachmann abandona la seva lluita per derrotar el president Obama i la seva agenda "socialista". L'adéu de la congressista és la primera baixa pels resultats del caucus d'Iowa. L'altre perdedor de la nit, el governador Rick Perry, va anunciar ahir que seguirà de moment en les primàries després d'una breu meditació i té totes les seves esperances posades en Carolina del Sud, un estat conservador que li és favorable.

"Santorum i Paul ho tenen molt difícil per aconseguir la nominació", afirma Galston. Les idees de Paul són massa extremes per a l'electorat base del partit, mentre creixen els dubtes que Santorum, tot i el seu èxit a Iowa, sigui capaç d'unir el vot conservador i anti-Romney , ja que no té gaires recursos. A part, l'exlíder de la Cambra de Representants Newt Gingrich tampoc tira la tovallola i espera recuperar el terreny perdut en els pròxims debats electorals anunciant una campanya més agressiva contra Romney.

stats