Crònica 10/12/2011

El cas d'Irlanda es pot repetir

Antonio Argandoña
1 min
El cas d'Irlanda es pot repetir

PROFESSOR D'ECONOMIA DE L'IESEAmb els acords de la cimera ens hem quedat a mitges. La trobada simplement ha servit perquè tots els països europeus, excepte el Regne Unit, diguessin que sí al que ja havien acordat dilluns Alemanya i França. A part d'això, només s'han afegit petits detalls.

Amb aquest acord s'han establert les normes que regiran els països pel que fa a la disciplina fiscal. Però el que no s'hi preveu és què s'ha de fer amb els països que tinguin problemes, ja sigui en un futur immediat o d'aquí uns anys. És cert que països com Grècia s'havien saltat els acords, havien mentit... però què passa amb Irlanda? Aquest país complia les normes europees i tenia superàvit fins el dia abans d'ajudar els seus deteriorats bancs. Quan van decidir salvar els bancs es van enfonsar, però la clau és que Irlanda sempre havia complert les normes.

Per tant, què passarà si d'aquí uns anys un país que sempre ha estat disciplinat es torna a trobar en la situació d'Irlanda? Com que la situació no està resolta, una fallida com la d'Irlanda es podria repetir.

Tenim al davant uns mesos molt moguts, tant políticament com als mercats. Políticament perquè cada país haurà de digerir els acords europeus i aprovar-los, potser amb referèndum. I als mercats perquè la prima de risc seguirà alta durant mesos, si no anys.

stats