TURISME D'HIVERN
Crònica 18/03/2011

La darrera nevada permetrà esquiar fins a Setmana Santa

Les estacions celebren el temporal dels últims dies. En dues tongades s'han acumulat entre 50 i 100 centímetres de neu nova, sobretot per sobre de la cota 2000. El risc d'allaus és marcat o fort al Pirineu.

D. Torrado / N. Presas
2 min
Les últimes baixades de la temporada seran de força qualitat després de les precipitacions dels últims dies.

BARCELONA.El director de Vallter 2000, Enric Serra, confessava ahir que fa pocs dies no tenia clar si podrien allargar la temporada fins a Setmana Santa. L'hivern no ha estat generós amb les precipitacions i alguns mesos, com el gener, han estat fluixos, tant per la crisi econòmica com per la falta de neu.

Les dues borrasques dels últims dies, però, han deixat la nevada més general i abundant de la temporada al Pirineu, amb gruixos que per sobre de la cota 2000 han superat el metre de neu al Ripollès i que en general s'han situat entre els 50 i els 100 centímetres. La nevada ha estat ben equilibrada, i si dissabte els gruixos més importants van caure sobretot al Pirineu de Lleida, la borrasca de dimarts va acumular més neu a les regions més pròximes al Mediterrani.

El director del Patronat de Turisme de Lleida, Àngel Vidal, ha explicat que les nevades caigudes en els últims dies ajudaran a atreure més esquiadors a les pistes i que no marxin a destins de platja. També ha dit que tot i la neu caiguda les estacions no es plantegen allargar una temporada que ja de per si s'acabarà tard, pels volts de Sant Jordi.

Segons la directora comercial de la Molina, Montse Coronas, les nevades permetran "consolidar" la temporada, i confien que si fa sol aquest cap de setmana podran omplir l'estació gràcies als 50 centímetres de neu que ha deixat el temporal: "les nevades són benvingudes, però han arribat tard, tant de bo hagués nevat així al desembre".

Els responsables de Boí-Taüll i de Baqueira-Beret asseguren que la crisi de neu els va afectar sobretot durant el mes de gener, que coincideixen a catalogar de molt fluix. Els entre 60 i 80 centímetres de neu nova que han caigut els últims dies permetran superar la previsió d'esquiadors que havien fet per a les últimes setmanes de la temporada.

Risc d'allaus elevat

Cal estat molt atents en les activitats de risc a muntanya, perquè la gran quantitat de neu també ha fet augmentar el perill d'allaus, que es considera fort (nivell 4 en una escala de 5) en àmbits com la Cerdanya, el Ripollès o el Prepirineu. L'Institut Geològic de Catalunya alerta de grans sobreacumulacions de neu que fins i tot poden provocar allaus espontànies. A la resta de la serralada el nivell de risc es considera marcat (3 sobre 5). Protecció Civil manté en situació de prelaerta el Pla Especial d'Emergències ALLAUCAT.

stats