RETALLADES AUSTERITAT A LA TELEVISIÓ
Crònica 26/11/2011

Les 12 dates claus per a la Corporació en un 2011 convuls

El debat sobre quin lloc han d'ocupar els mitjans públics s'ha intensificat els últims mesos. TV3, Catalunya Ràdio, els mitjans privats i el Govern han anat defensant la seva posició.

à.g.m.
4 min

BARCELONA.La compareixença de Francesc Homs avui davant la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals posa fi a una incertesa de mesos sobre quin seria el suport del Govern a TV3 i Catalunya Ràdio. Aquestes són dotze dates claus que ajuden a comprendre el camí (i les tensions) recorregudes fins avui, en què s'ha anunciat que la Generalitat retallarà en 40 milions la seva aportació als mitjans públics nacionals.

14.04.2011. El Govern diu que l'aposta per la CCMA és "clara i contundent"

El portaveu del Govern, Francesc Homs, dóna una conferència a la Facultat Blanquerna de la Universitat Ramon Llull amb el títol Rumors de guerra. El futur dels mitjans de comunicació públics. És la primera vegada que un membre del nou Govern exposa la política que es vol seguir amb TV3 i Catalunya Ràdio. Homs assegura que l'executiu garanteix "una aposta clara i rotunda" pels mitjans que depenen de la Generalitat. Anuncia que, el 2011, retallarà un 10% l'aportació del Govern, però recorda que la tisorada en les altres àrees del departament de Presidència ronda el 40%. I assegura que el Govern no comparteix el tremendisme dels grups privats espanyols contra els canals autonòmics.

12.09.2011. TV3 no pot retenir Josep Cuní, que marxa al Grupo Godó

Primera emissió del programa 8 al dia, de Josep Cuní, a 8TV. El periodista, que havia dirigit i presentat durant set anys Els matins, de TV3, marxa a la televisió del Grupo Godó per impulsar-la com a oferta privada competitiva.

25.09.2011. Les privades espanyoles volen un sol canal autonòmic a Espanya

UTECA, l'associació que agrupa les televisions privades espanyoles, presenta un informe de la consultoria Deloitte en què es proposa unificar totes les televisions autonòmiques en un sol canal (amb desconnexions puntuals per territoris).

06.10.2011. El PP facilita que la reforma de la CCMA superi el primer escull

CiU aconsegueix superar el primer tràmit de la reforma de la llei de la CCMA gràcies als vots del PP. Entre les mesures de la reforma proposada hi ha la remodelació del consell de govern de la CCMA, que passarà de 12 a 5 membres. El PP diu que aplana el camí perquè està a favor de la mesura d'estalvi que suposa. Però la diputada del partit Marisa Xandri també llança un avís: vetllaran perquè "l'imaginari col·lectiu dels mitjans públics s'ajusti a la pluralitat de la societat catalana".

09.10.2011. Duran i Lleida assegura que es retallarà "i molt"

Josep Antoni Duran i Lleida, portaveu de CiU al Congrés i candidat de la federació al 20-N, diu en una entrevista a Punto Radio que es retallarà "i molt" a TV3.

10.10.2011. Terribas encén l'alerta amb un article a la premsa

Mònica Terribas fa arribar a tots els diaris un article d'opinió que du el títol "TV3: volem un mirall trencat?". En el text s'alerta del perill en què es troba el servei públic televisiu. "Es troba en el punt de mira perquè és l'aparador més potent que tenim del país, eina fonamental de cohesió social, territorial i expressió de la nostra realitat nacional, però també competidor en català dels grups mediàtics privats, principalment espanyols, que ara fan menys beneficis que abans, sense deixar de guanyar molts diners". La directora de TV3 defensa el paper cabdal dels mitjans públics en la construcció nacional: "En cap cas tirarem el barret al foc perquè uns quants interessos privats disfressin de crisi el seu intent d'esquerdar una eina de país i els valors que representa". L'article surt publicat l'endemà a l'ARA, El Punt/Avui, El Periódico, Público, El Mundo i ABC. No hi surt a La Vanguardia, El País i La Razón.

11.10.2011. Homs afirma que subscriu íntegrament l'article de Terribas

Francesc Homs assegura que subscriu "des de la primera línia fins a l'última" l'article de Mònica Terribas. Però avisa al mateix temps que les coses "es poden fer amb menys diners i amb uns resultats òptims". Les declaracions les fa durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Govern, actuant com a portaveu.

26.10.2011. Terribas alerta del cost en audiència d'una retallada

Terribas és convidada per l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) perquè inauguri el curs. Ho fa amb una conferència a l'entorn del futur de les televisions públiques. Durant la seva intervenció avisa que una retallada significativa del pressupost de TV3 comportarà un cost en audiència: "Si toquem la pantalla, l'espectador ho notarà".

26.10.2011. Homs insisteix en la defensa "aferrissada" del model de TV3

El portaveu del Govern va participar en una conferència a l'escola de negocis Iese, durant la qual va recordar l'excepció catalana per insistir en la necessitat de tenir un servei públic potent.

01.11.2011. Les ràdios privades volen treure la publicitat de Catalunya Ràdio

L'Associació Catalana de Ràdio (ACR) -l'ens que agrupa les emissores privades- reclama un cop més l'eliminació de la publicitat a Catalunya Ràdio. L'emissora pública treballa actualment amb un topall de sis minuts per hora, fruit d'una decisió del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). L'ACR denuncia també que el sector públic (ajuntaments i la Generalitat) acaparen el 76% de les freqüències disponibles.

09.11.2011. Fernández Díaz aposta per retallar canals de la CCMA

En una visita electoral a un mercat d'Esplugues de Llobregat, el candidat del partit popular, Jorge Fernández Díaz, diu que sobren canals a la Corporació: "Es podrien fer les mateixes coses amb dos i, fins i tot, amb un".

25.11.2011. Homs posa xifra a la retallada: 40 milions d'euros menys

Francesc Homs compareix a la comissió de control de la CCMA i dóna per primer cop una xifra per al 2012: el Govern aportarà 260 milions d'euros, 40 menys dels que haurà aportat enguany. La retallada, del 13,3%, obligarà, entre altres mesures, a prescindir de dos dels sis canals amb què compta TV3 i implicarà també sacrificis salarials a la plantilla. Minuts més tard, Mònica Terribas assegura que, amb aquesta tisorada, la cadena haurà de renunciar a la Lliga de futbol. "Aquest model de servei públic no és el meu", conclou.

stats