Crònica 16/03/2011

Un debat atòmic i atomitzat

L'energia nuclear aixeca passions en el bàndol defensor d'aquesta tecnologia i en el bàndol que l'abomina. L'accident a Fukushima ha reobert un debat que mai s'ha acabat de tancar i que difícilment ho farà.

Oriol March
1 min

Barcelona.La guspira del debat sobre la viabilitat de l'energia nuclear s'ha encès, com passa sempre que hi ha incidents en una central que fa servir la força de l'àtom per subministrar energia. Els experts en la matèria consultats per l'ARA, dos de cada bàndol del debat, coincideixen en un parell d'aspectes fonamentals: a assenyalar la gravetat dels fets -malgrat que discrepen en les conseqüències que se'n derivaran- i en la voluntat de potenciar les energies renovables.

Més que analitzar el cas concret del Japó, plagat de circumstàncies especials -terratrèmol i tsunami posterior-, els experts consultats debaten sobre el futur que li espera a aquesta font d'energia que, al llarg de les últimes dècades, ha provocat episodis tràgics. Marcel Coderch, enginyer i doctor pel Massachussets Institute of Technology, i Anna Rosa Martínez, delegada de Greenpeace a Catalunya, convergeixen a assenyalar que Fukushima és un accident "gravíssim" i que les seves conseqüències seran similars a les de Txernòbil.

A l'altre cantó, Juli Barceló, antic membre del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), i Manuel Nicolàs, vicesecretari del Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, no veuen un risc alt per a la població -especialment Barceló- i apunten les condicions meteorològiques com el factor decisiu per saber el dany definitiu de la catàstrofe -Nicolàs.

Amb tot, les divergències més importants sorgeixen en parlar del futur de les nuclears. Coderch i Martínez no la volen ni veure en el model energètic del futur, perquè consideren que les renovables han de ser prioritàries. Barceló i Nicolàs no la volen esborrar del mapa i la inclouen en el mix energètic dels propers anys. Un debat inacabable.

stats