ELS COMPTES DEL 2012
Crònica 12/01/2012

SI defensa uns "pressupostos de l'estat propi" sense dèficit

Roger Tugas
2 min
Uriel Bertran serà un dels diputats de SI que avui presentarà els seus comptes alternatius.

BARCELONAEl que els diputats de SI s'encarreguen de repetir constantment, que "Espanya ens roba", és el que ara volen plasmar en el seu projecte de pressupostos alternatius per al 2012. El presentaran aquesta tarda, però, segons un avançament a què ha tingut accés l'ARA, SI defensa que sense dèficit fiscal i gestionant la totalitat dels impostos Catalunya podria aprovar uns comptes equilibrats i sense dèficit i a la vegada aturar les retallades i incrementar les partides destinades a serveis socials i a incentivar l'economia i l'ocupació.

En els anomenats "pressupostos de l'estat propi" -que registrarà com a esmena a la totalitat dels oficials del Govern-, SI xifra en 20.650 milions d'euros els impostos que els catalans paguen a Madrid i no retornen, una quantitat amb què proposen rebaixar un 25% l'impost de societats i destinar 5.258 milions més en despesa social, 4.800 milions més en reactivar l'economia a través d'inversions en infrastructures i en política empresarial, 3.500 milions més a garantir un fons propi de seguretat social i a solidaritat europea i 3.630 milions a pal·liar el dèficit, a més de mantenir un coixí de marge. Així, segons SI, la Generalitat passaria de tenir uns ingressos no financers de 27.937 milions a 45.528 milions i podria reduir el deute del 20% al 17%.

La presentació d'aquests comptes, que pretenen demostrar de manera pedagògica i comprensible a què renuncia Catalunya amb l'actual nivell de dèficit fiscal, també donarà el tret de sortida a la campanya Tu ho penses, nosaltres ho diem: Espanya ens roba! Tindrà lloc a internet, a les xarxes socials i a través de xerrades al territori, de les quals ja n'hi ha vuit de programades. Els de SI, però, defensen també en aquesta campanya que l'exercici d'imaginar una Catalunya sense dèficit fiscal no és possible sense la independència perquè, asseguren, ni PP, ni PSOE, ni el Tribunal Constitucional permetrien el pacte fiscal similar al concert econòmic que reclamen CiU, ICV i ERC.

stats