Crònica 29/11/2011

El dèficit autonòmic creix menys del previst, fins l'1,19%

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, conté el dèficit de les autonomies i dóna suport a la Generalitat per les seves mesures de contenció, tot i que declina pronunciar-se sobre les retallades.

Ignasi Pujol
2 min
El dèficit autonòmic creix menys del previst, fins l'1,19%

BARCELONA.El dèficit de les comunitats autònomes es va situar fins al setembre al 1,19% del producte interior brut (PIB) espanyol, una dècima per sota de l'1,30% que se'ls exigeix per al 2011. Així ho va assegurar ahir la vicepresidenta i ministra d'Economia en funcions, Elena Salgado, durant la presentació de les dades d'execució pressupostària de les autonomies, que, segons va dir, estan en el camí de reducció del dèficit perquè les mesures adoptades "estan donant resultats".

Salgado va afirmar que l'Administració General de l'Estat complirà els objectius de dèficit marcats per aquest any, que per al conjunt de les administracions és del 6% (el 2010 es va tancar amb un 9,2%). Al setembre Catalunya es va situar amb un dèficit de l'1,34%, superant ja l'1,3% permès per l'Estat per aquest any. Només el País Basc presentava a finals de setembre un saldo positiu, amb un superàvit del 0,60%, davant de les taxes negatives de la resta, especialment Castella-la Manxa i Múrcia, amb dèficits del 4,84% i el 3,03%, respectivament.

Millora de les autonomies

Respecte a les últimes dades conegudes, corresponents al 30 de juny, les autonomies han millorat la seva situació i han passat de l'1,20% a l'1,19% tres mesos més tard, índex que ha pogut fins i tot millorar l'octubre i el novembre, tal com va subratllar Salgado.

La vicepresidenta va explicar que en el tercer trimestre hi ha hagut un "petit superàvit" (prop de 192 milions d'euros) en els comptes de les autonomies en reduir-se les despeses no financeres en un 9,84%, la despesa corrent en un 4,68% i la despesa de capital en un 47,22%.

La xifra catalana anunciada ahir per Salgado (1,34%) coincideix amb l'aportada pel Govern, que ja ha pronosticat que tancarà l'any amb un dèficit del 2,66%.

La vicepresidenta econòmica del govern espanyol va donar suport a Catalunya per les seves polítiques de contenció del dèficit. Salgado va advertir que el ministeri "no es fa el desentès" de les afirmacions d'incompliment de l'objectiu de dèficit. "Tothom ha de fer el possible per complir-lo", va recalcar Salgado, que no va voler pronunciar-se sobre les retallades que està portant a terme el Govern. La ministra va apuntar que les dades disponibles indiquen que hi ha una "certa contenció" del dèficit a Catalunya.

Respecte a la possibilitat d'aplicar nous ajustos abans del canvi d'executiu, la ministra d'Economia va apuntar que "no sembla raonable que pel que fa a l'administració general de l'Estat s'adoptin més mesures".

Converses amb Rajoy

Salgado es va referir a les converses que manté amb el líder del PP i futur president del govern, Mariano Rajoy, i va aclarir que giren al voltant de la "necessitat" que les comunitats autònomes compleixin l'objectiu de dèficit, però no sobre mesures específiques que ja es van acordar amb les autonomies en reunions bilaterals amb el ministeri d'Economia.

stats