Crònica 27/04/2011

El dèficit de l'Estat cau un 20% per les reformes de Zapatero

L'Estat va tancar el primer trimestre d'enguany amb un dèficit de 6.900 milions d'euros, que equival al 0,64% del PIB i és un 20% inferior al mateix període del 2010, quan el dèficit va ser del 0,82% del PIB.

Miquel Codolar
2 min
El secretari d'estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, durant la presentació de les dades.

Madrid.Les primeres decisions de l'etapa reformista del govern de José Luis Rodríguez Zapatero pretenien reduir el dèficit públic fins al 9,3% del PIB el 2010. L'Eurostat, l'oficina estadística de la Comissió Europea, va confirmar que ho ha aconseguit, com havia dit el govern espanyol, amb un dèficit públic del 9,2% del PIB. Reformes com l'increment de l'IVA o la rebaixa del sou dels funcionaris han fet efecte.

Però la cosa no acaba aquí. Enguany el dèficit no pot superar el 6% del PIB en el conjunt de totes les administracions públiques. Per això el secretari d'estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, es va mostrar caut durant la presentació de l'avançament de l'execució pressupostària. L'Estat va tancar el primer trimestre d'enguany amb un dèficit de 6.900 milions d'euros, un 20% menys que el mateix període de l'any passat. Equival a un 0,64% del PIB, mentre que l'any passat corresponia a un 0,82% del PIB.

Almenys pel que fa referència a l'administració central, Ocaña va dir que les dades "estan en la línia" de l'objectiu marcat. Pel que fa a les autonomies, les dades es tractaran aquesta tarda al Consell de Política Fiscal i Financera, que reunirà representants autonòmics a la seu del ministeri d'Economia. Però la recepta és la mateixa que des del principi de les reformes: "En la mesura que complim el que ens hem plantejat, resistirem la crisi". Es tracta de no abaixar els braços i complir el calendari de reformes.

El dèficit fins al març ha millorat perquè els ingressos en impostos van augmentar un 2,7%, mentre que les despeses queien fins a un 24% respecte al 2010. Ocaña va destacar la influència que havia tingut el canvi del sistema de finançament de les autonomies pel que fa als comptes de l'Estat, que ingressa menys perquè cedia el 33% dels grans impostos a les autonomies, i ara en cedeix el 50%. Això es compensa transferint menys recursos. El govern espanyol també ha començat a descomptar el primer pagament del que les autonomies li deuen per haver rebut diners de més de l'antic sistema de finançament. Cal tenir en compte que no hi ha hagut la inversió que hi va haver el 2009 i el 2010 del pla E als ajuntaments, i que per pagar les nòmines dels funcionaris s'ha gastat un 5,1% menys.

Pel que fa als impostos, l'increment de l'IVA va permetre recaptar un 8% més que el primer trimestre del 2010. En canvi, a diferència del que preveia el ministeri, per l'impost als hidrocarburs s'ha recaptat un 2,7% menys, mentre que pel que fa al tabac l'Estat ha ingressat un 5,5% menys. En aquest cas Hisenda esperava guanyar 780 milions d'euros. Però hi ha perdut.

stats