FINANCES ESPANYOLES
Crònica 28/10/2011

El dèficit de l'Estat cau un 17%

El govern espanyol es veu més a prop de tancar l'any amb el 6% de dèficit compromès. Fins al setembre, aquesta xifra ha estat del 3,42%, és a dir, 37.016 milions, un 16,8% menys que ara fa un any.

Joan Rusiñol
2 min
Els nou primers mesos de l'any, en bona línia per reduir el deute El secretari d'estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, explica el nivell de reducció del dèficit amb dades del setembre de l'informe d'execució pressupostària que va presentar ahir en roda de premsa al ministeri d'Hisenda.

Madrid.El secretari d'estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo, està convençut que les finances espanyoles van "pel camí correcte". Amb les xifres del dèficit fins al mes de setembre a la mà, el govern espanyol assegura que els plans de consolidació fiscal han donat fruits i que cada cop és més factible complir els compromisos d'austeritat marcats per a aquest any: "No és la nostra intenció prendre mesures addicionals", va sentenciar ahir. El ritme de reducció de dèficit és més veloç i intens que als tres primers trimestres de l'any passat. Tot i això, va esquivar un pronunciament rotund quan se li va preguntar si podia garantir al 100% que no hi haurà ni la mínima desviació quan es tanqui l'exercici 2011.

Els càlculs que ahir va fer públics el departament d'Elena Salgado són els primers que fan servir una nova metodologia que, entre altres coses, anticipa partides que abans se sumaven a l'últim trimestre. Amb el mètode tradicional, avui el dèficit de l'Estat seria del 2,72%, un altre element que reforça la confiança del ministeri per quadrar els números a finals d'any. L'altre puntal per complir és que les comunitats autònomes s'estrenyin el cinturó. Pendents encara de conèixer com han evolucionat els números autonòmics aquest tercer trimestre, Carbajo va dir que els diferents governs havien "entès" el missatge i va avançar que espera que la reducció de dèficit hagi estat més significativa que ara fa un any.

Els ingressos s'estanquen

El missatge que Espanya complirà xoca, però, amb l'evolució que estan tenint els ingressos, quan falten només tres mesos per acabar l'any i sense unes perspectives fermes que l'economia espanyola faci un tomb radical.

Els ingressos no financers de l'Estat han augmentat un tímid 0,8%, fins als 129.443 milions d'euros. Els ingressos impositius, que representen el 92% del total, van créixer poc: els directes un 0,4% i els indirectes un 0,5%. L'increment de l'IRPF va ser del 4,1% que s'explica en part, segons Carbajo, per "les mesures de consolidació fiscal aprovades, la supressió parcial de la deducció dels 400 euros i l'apujada del tipus de retenció per a les rendes superiors als 120.000 euros". L'import de Societats, en canvi, va caure un 12,3% pel descens dels pagaments fraccionats al mes d'abril i les liquidacions anuals de l'any passat. L'IVA va augmentar fins al setembre un 1,9% i el govern espanyol espera que això es consolidi pel creixement de les exportacions de les grans empreses.

"Esperem pel bé de tots que complim" va dir Carbajo. La nova xifra ja la donarà el futur govern.

stats