DRETS LINGÜÍSTICS
Crònica 20/03/2012

La delegada no es creu l'agressió lingüística

La delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, no té intenció d'investigar la denúncia de dos guàrdies civils per agressió lingüística a l'aeroport del Prat. Només creu la versió dels agents.

Roger Tugas
2 min
La delegada no es creu l'agressió lingüística

BARCELONA.Amb un informe dels guàrdies civils n'hi ha prou per a María de los Llanos de Luna. La delegada del govern espanyol ni tan sols vol prendre en consideració la denúncia presentada als Mossos per vexació lingüística de la Guàrdia Civil al Prat al gener o el comunicat mèdic del presumpte agredit. Això van constatar els diputats d'ICV, ERC i SI, que ahir s'hi van reunir.

Llanos de Luna va descartar "categòricament una actuació irregular dels agents de la Guàrdia Civil", segons la mateixa delegació del govern central. "La reunió no ha servit per a gran cosa", va lamentar a la sortida el diputat d'ICV Jaume Bosch, que va explicar que se'ls havia transmès que "no calia fer res" perquè ja era suficient l'informe de la Guàrdia Civil. Una actitud similar a la del mateix cos militar i la del ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, que neguen qualsevol agressió dels agents i culpen el denunciant de tenir actituds xulesques i provocatives amb agents de la seguretat privada.

Els fets van ocórrer el 27 de gener, quan un jove advocat va denunciar que dos agents de la Guàrdia Civil, després de respondre'ls en català, el van tancar en una petita sala pròxima als controls de seguretat on l'haurien colpejat i insultat per haver-los parlat en aquesta llengua. Els agents, en veure que tot seguit trucava als Mossos, el van denunciar també per resistir-se a identificar-se. El jutjat del Prat va acceptar la denúncia i l'està tramitant, amb el comunicat mèdic que acredita els cops com a prova dels fets.

Les prioritats de la delegada

Els polítics catalans també van criticar que Llanos de Luna s'hagués negat a comparèixer al Parlament encara que una majoria de diputats l'hi demanessin. "Tenim la sensació que passa del Parlament", va retreure-li el diputat de SI Alfons López Tena. El líder d'ERC-RCat a Madrid, Alfred Bosch, li va retreure que "en temps de crisi" Llanos de Luna prioritzi "temes identitaris nacionalistes" com l'educació bilingüe o la llei de banderes. La delegada va reiterar que faria complir la llei, però va assegurar que no ha requerit escrits als ajuntaments que no pengen la bandera espanyola.

stats