Crònica 24/03/2012

Els delegats insistiran en la independència

Els 1.852 representants de la militància de CDC protagonitzaran avui el debat de les ponències. Bona part d'ells arriben amb ganes de plasmar la independència com a fi de trajecte de la transició nacional.

Oriol March
3 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, va fer servir el mètode electrònic per obtenir la seva acreditació al setzè congrés de CDC.

REUS."Hem vingut a parlar sobre la independència i, si pot ser, que la paraula s'inclogui a la ponència política que sortirà del congrés". Són paraules d'un president de federació de CDC que, amb un somriure de picardia als llavis, resumia l'esperit amb què els delegats més combatius del partit encaren el setzè congrés de la formació. Així es desprenia de les esmenes presentades al document polític del conclave -dirigit per Francesc Homs, futur vicesecretari d'estratègia del partit- i així es plasmarà en el debat sobre quines addicions -i supressions- caldrà dur a terme a la ponència al llarg del debat, que tot i començar ahir tindrà avui, dissabte, el seu plat fort.

De fet, algunes esmenes ja han estat acceptades abans que s'iniciés el congrés. S'han inclòs al document final expressions com "plenitud nacional" i s'ha plasmat una esmena que demana que el pacte fiscal vagi acompanyat d'una campanya de sensibilització entre la ciutadania per imbuir-la en el concepte de "dret a decidir". Sembla quimèric, a hores d'ara i si no hi ha cap gir de 180 graus, que la paraula independència -tot i els comentaris encesos d'alguns delegats a peu de passadís de la fira de Reus- aparegui.

Des de la cúpula convergent sempre han justificat la no-inclusió d'aquest terme adduint que, en el context europeu actual, no hi ha cap estat que sigui plenament sobirà. Els dirigents de CDC tampoc volen encotillar el partit sota l'únic epígraf de ser una formació sobiranista. "CDC és molt més que un partit independentista", va assegurar Oriol Pujol, que aquest cap de setmana serà entronitzat com a secretari general del partit.

Sense esquema clàssic

El cert és que la nova direcció, especialment Pujol, està insistint molt que Convergència és un partit que sempre ha intentat defugir l'esquema ideològic clàssic de la política. És a dir: que la voluntat de catch all party segueix intacta i que no pensen renunciar-hi encara que s'aguditzi com mai el discurs nacional. Un principi que entronca amb la que segurament és la reflexió més a llarg termini de la ponència política, que consisteix a convertir el sobiranisme en l'opció majoritària de la ciutadania del país.

Hi ha delegats, però, que volen que s'emfatitzi a l'hora de definir l'estació final de la transició nacional "irreversible" que albira la direcció del partit. De fet, el 64% dels militants asseguren que és impossible aconseguir el pacte fiscal, la primera etapa d'aquest full de ruta basat en el "dret a decidir" que va impregnar el congrés de fa quatre anys.

Aquesta línia de debat sobre l'eix nacional també inclou que hi haurà delegats que posaran de manifest el seu descontentament pels pactes del Govern amb el PP. La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) és qui expressa més la seva disconformitat en públic, però és cert que hi ha sectors del partit a qui aquestes aliances al Parlament incomoden. Oriol Pujol mai s'ha amagat de la seva bona sintonia amb Oriol Junqueras, nou president d'ERC, i ahir va voler destacar que el republicà és el partit amb qui més simpatitza. Una bona relació que, fins ara, no ha donat els seus fruits al Parlament, tenint en compte que aquesta setmana CiU ha pactat la distribució de càrrecs de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) amb el PP, que disposarà de la vicepresidència de l'ens.

Agenda social

Però no només del debat nacional viuen els 1.852 delegats. L'agenda social també tindrà el seu espai en la jornada d'avui, que és quan s'acabaran de perfilar les versions definitives de les ponències. "El que ens diuen els delegats és que no n'hi ha prou amb les mesures d'austeritat", va considerar ahir Pujol en una roda de premsa al costat de Francesc Homs i Lluís Corominas, que s'encarrega de l'estructura organitzativa del partit. La traducció de la frase entronca amb les demandes del sector socialdemòcrata: cal que CDC cuidi l'abast de les mesures anticrisi perquè la mala situació econòmica no causi fractura social.

Artur Mas va aprofitar ahir el congrés per reunir-se amb els líders de CCOO i la UGT, que hi assistien convidats. I la direcció no vol desvincular el projecte social del nacional perquè, en paraules de Pujol, és tan important el "somni" -la plena sobirania- com la "gestió" d'aquest horitzó. Un argumentari que té la seva plasmació més concreta -"o volgudament inconcreta", segons ha manifestat algun delegat- en el lema: "Una manera de ser, una manera de fer".

En tot cas, sembla evident que el debat social funcionarà a ple rendiment aprofitant la reunió de tots els quadres dirigents. "Perquè si algun actiu té CDC és que hi conviuen liberals, socialdemòcrates i conservadors", tal com apuntava en les setmanes prèvies al congrés un dels noms que més lluiran en la nova executiva.

stats