SEGURETAT CIUTADANA
Crònica 29/07/2011

Un terç dels barcelonins creu que la seguretat empitjora

Un de cada tres barcelonins pensa que la seguretat ha empitjorat a la seva ciutat, segons dades de l'Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya del 2011. Els ciutadans de Girona i Lleida també ho perceben.

Marta Català
2 min
La percepció de seguretat es manté estable a Catalunya però  es registra un increment d'1,7 punts al Baix Llobregat i al Garraf.

Barcelona.Els barcelonins consideren que la seguretat ciutadana ha anat empitjorant durant l'últim any. Així ho pensen el 32,7% dels ciutadans de Barcelona, segons l'Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya del 2011, realitzada entre el 17 de gener i el 29 de març d'enguany a més de 14.000 persones. A Girona, un 21% de la població pensen el mateix i a Tarragona i Lleida les xifres no arriben al 20%. En canvi, aproximadament la meitat dels catalans creu que hi ha la mateixa seguretat ara que fa un any.

Felip Puig va presentar ahir els resultats de l'enquesta i va considerar que eren uns resultats "positius" perquè suposen una "estabilització" en comparació amb l'any passat. Però si es recula deu anys la cosa canvia. Llavors un 5% dels catalans recordaven haver estat víctima d'un delicte; el 2010 aquest percentatge ha augmentat tres punts i mig, ja que un 8,5% recorden haver patit algun delicte.

Les dades diuen que la percepció de seguretat, en canvi, ha millorat lleugerament. En general es manté estable a Catalunya, però a les zones més poblades com el Barcelonès, el Gironès i el Segrià la sensació dels ciutadans ha empitjorat. La mitjana catalana és d'un 6,2%, una puntuació quasi similar (6,3%) a la de l'any anterior. A Barcelona, aquesta percepció que hi ha més inseguretat descendeix fins al 5,5% i un 32,7% dels enquestats en aquesta ciutat consideren que ha empitjorat la seguretat. El major repunt de victimització, però, es produeix a les comarques del Baix Llobregat i el Garraf, on s'ha produït un increment d'1,7 punts (del 17,9% al 19,6%).

Millores a les carreteres

El resultat de l'enquesta afirma que un de cada cinc catalans, el 19,3% de la població, va ser víctima d'un fet delictiu el 2010, i que un 6,5% va patir danys a béns privats considerats delictius. D'aquest 19,3%, un 7,3% afirmen que el delicte estava relacionat amb el seu vehicle (furts o robatoris) i un 9,6% (tres dècimes menys que un any enrere) expliquen que estava relacionat amb la seva seguretat personal. Pel que fa al nivell de seguretat a les carreteres, els enquestats el valoren de forma satisfactòria amb una puntuació del 6,3 sobre 10. El nivell de seguretat viària és ben valorat pel 48,9% dels enquestats, que opinen que ha millorat, i, per sisè any consecutiu, els que creuen que hi ha més seguretat que abans estan més de 40 punts per damunt dels que creuen que n'hi ha menys.

De cara al setembre, el conseller d'Interior ha anunciat que s'incrementarà el nombre d'agents a Barcelona amb uns 170 o 190 agents que se sumaran als 6.000 existents, entre Mossos d'Esquadra i guàrdies urbans. Després de reunir-se amb l'alcalde Xavier Trias, Puig es reunirà els pròxims dies amb l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i l'alcalde de Badalona, la segona i tercera ciutats més poblades de Catalunya.

stats