CORRUPCIÓ
Crònica 19/05/2011

El 30% dels directius acceptarien un suborn

Tres de cada deu dels directius espanyols acceptarien un suborn, enfront del 19% registrat a Europa, segons l'informe titulat "European Fraud Survey", elaborat per l'empresa auditora Ernst & Young.

Redacció
2 min
La crisi econòmica ha fet que augmentin els suborns.

BARCELONA.Un terç dels directius espanyols justifiquen el pagament de suborns, com regals personals o pagaments en metàl·lic, per aconseguir un negoci, enfront del 19% registrat a Europa, segons l'estudi "European Fraud Survey 2011", elaborat per Ernst & Young. Així, només quatre de cada deu empresaris espanyols descartarien una situació anòmala, una xifra inferior a l'europea, situada en el 51%.

L'informe assenyala que un 42% dels consultats a Espanya consideren que la corrupció s'ha incrementat com a conseqüència de la precària situació econòmica. A més, el 81% dels enquestats vaticinen per a l'any que ve dificultats en l'activitat de moltes empreses. Val a dir, però, que la situació ha millorat una mica respecte a l'estudi publicat el 2009, any en què el percentatge era del 95%. A aquesta situació se li ha d'afegir que el 80% dels directius pensa que tenen una pressió contínua per aconseguir els millors resultats financers, cinc punts per sobre de la mitjana europea.

Per la seva banda, gairebé sis de cada deu treballadors afirmen que el suborn i la corrupció s'estan estenent en els negocis, i el 82% d'aquests enquestats creuen que la direcció de la companyia recorreria a "dreceres" per assolir els objectius, un resultat que està vint punts per sobre de la mitjana europea.

Política anticorrupció

D'altra banda, el 49% de les empreses espanyoles disposen d'una política anticorrupció i d'un codi de conducta, enfront del 56% de la mitjana europea. Només el 19% dels consultats al país afirmen que han rebut formació en aquest àmbit, una dada molt llunyana del 38% d'Europa.

Pel que fa al paper de les autoritats públiques en la lluita contra aquesta pràctica, el 60% dels espanyols creuen que aquests organismes augmenten el control a les empreses, enfront del 45% a Europa. La meitat dels treballadors espanyols destaquen que aquestes institucions donen l'aparença de combatre el frau, però en realitat no són efectives.

stats