EL FUTUR ENERGÈTIC
Crònica 10/06/2011

Un 45% dels espanyols tancarien les centrals

Espanya és un país antinuclear. Gairebé la meitat de la població optaria per prescindir de les centrals. Quatre de cada deu enquestats estan en contra d'aquesta energia i només 1,4 decididament a favor.

Joan Rusiñol
2 min
Un 45% dels espanyols tancarien les centrals

MADRID.Passen els anys però la fotografia, a grans trets, es manté. Els espanyols desconfien de les nuclears i aposten per tancar-les. L'últim Baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) assegura que un 31% dels ciutadans són partidaris de no construir més instal·lacions d'aquestes característiques i d'anar clausurant de manera progressiva les que acaben la seva vida útil. Un 14% és més expeditiu i es decanta per abaixar-ne la persiana de manera immediata. Només un 26% voldria fer-ne de noves. Un 16% es limitaria a allargar la vida de les que ja hi ha sempre que compleixin els requisits de seguretat.

Aquests percentatges demostren que en els últims anys la societat espanyola ha canviat poc i reafirma la desconfiança cap a una energia que considera perillosa.

El record de Fukushima

El novembre de l'any 2007, el CIS va preguntar quina energia caldria usar menys. Quatre de cada deu enquestats van assegurar que reduirien la dependència de les nuclears. Les raons de la gran majoria tenien a veure amb la manca de seguretat. Ara, tres anys i mig després, el mateix percentatge es declara en contra o totalment contrari a aquesta font d'energia, enfront d'un 14% que la defensa sense problemes. Un 18% més en contra que a favor i un 12% a la inversa. L'enquesta es va fer durant la primera setmana de maig, gairebé un mes després de l'accident de Fukushima, al Japó.

Queda clar que a la mentalitat de la majoria de la societat espanyola aquestes plantes van lligades als riscos que poden comportar. Més de la meitat dels enquestats admeten que hi renunciarien tot i que en reconeixen la importància. La majoria també creu que té més perills que beneficis i està convençuda que, si en prescindíssim, el desenvolupament d'Espanya no es posaria en joc.

Els resultats del Baròmetre van donar peu a la secretària d'estat de Canvi Climàtic, Teresa Ribera, per reclamar que l'energia atòmica sigui només una transició cap a un mix elèctric "100% renovable". Per la responsable del govern espanyol, l'accident del Japó ha aguditzat la percepció social negativa d'aquesta indústria i els ciutadans han constatat que "hi ha alternatives molt més positives que l'energia nuclear". Segons va dir, hi ha "un potencial enorme en renovables".

Justament ahir, José Manuel Entrecanales, president d'Acciona, una de les principals empreses en energies menys contaminants, va reclamar a l'executiu espanyol un model energètic a llarg termini i un marc regulador estable.

Per la majoria, aquest escenari de futur no passa per la construcció de noves plantes nuclears.

stats