EMPITJORAMENT DE LA CRISI IMMOBILIÀRIA
Crònica 16/06/2011

El preu dels pisos accelera la caiguda al 4,2% a l'inici del 2011

La fi dels incentius fiscals a la compra d'habitatge va reduir dràsticament les transaccions al primer trimestre i també va ensorrar els preus, que van caure al ritme més fort a Catalunya en dos anys.

Ariadna Carbonell
2 min
Tot i les ofertes, el parc d'habitatges nous per vendre a Catalunya costa de reduir. CatalunyaCaixa estima que n'hi ha 100.000.

Barcelona.Les conseqüències de la desaparició l'últim dia del 2010 de la deducció fiscal per habitatge ja tenen xifres: les compravendes de pisos es van ensorrar al primer trimestre, mentre que els preus van accelerar el retrocés fins a gairebé situar-se al ritme de caiguda més fort experimentat durant la crisi. És el que es podria considerar una petita bombolla, una situació que també es va produir en països com els Estats Units un cop retirats els incentius fiscals a la vivenda.

A Catalunya els pisos van perdre un 4,2% del seu valor al primer trimestre, segons les dades que va fer públiques ahir l'Instituto Nacional de Estadística (INE). En els últims dos anys, les caigudes trimestrals de preus s'havien moderat per sota de l'1,7%. Cal que ens remuntem als primers tres mesos del 2009 per trobar una davallada de preus tan pronunciada com l'actual, en aquell cas del 5%. En termes interanuals, els pisos es van abaratir a Catalunya un 5,5%, lluny del retrocés del 4,1% que l'habitatge va experimentar al conjunt d'Espanya. Aquest diferencial s'explica, entre altres factors, pel fet que els preus retrocedeixen amb més força en aquells indrets on més han pujat -com és el cas de Catalunya, a la costa i a les ciutats mitjanes pròximes a les capitals.

Xifres discrepants

En les seves estadístiques d'habitatge -elaborades a través de les dades d'escriptures notarials-, l'INE no mesura el preu del metre quadrat, un indicador que sí que dóna a conèixer el ministeri de Foment. L'última xifra se situa en 1.777 euros, un nivell equiparable als preus del 2005. A més, també el Banc d'Espanya es va pronunciar ahir sobre la salut del mercat immobiliari. El regulador creu que els preus han de seguir caient, fins a assolir un retrocés acumulat d'un 25% des de màxims, el 2012. Tanmateix, el govern espanyol discrepa: estima que els preus ja han tocat fons.

En tot cas, l'accés a l'habitatge continua presentant dificultats per a una part important de la població. Els preus encara haurien de caure un 10% per arribar a les condicions d'accessibilitat de l'any 2000, segons l'últim informe immobiliari de CatalunyaCaixa. L'entitat estima que a Espanya hi ha 800.000 pisos nous per vendre, dels quals 100.000 són a Catalunya. Al segon cinturó de Barcelona i a les comarques del Montsià i el Baix Ebre és on hi ha més volum d'estocs.

stats