ALIANCES DEBAT DE POLÍTICA GENERAL
Crònica 29/09/2011

SI denuncia que Espanya és una "banda mafiosa"

R.t.
1 min

Barcelona.El diputat de Solidaritat Catalana Alfons López Tena va lamentar ahir que "la majoria dels joves universitaris catalans ja es plantegen marxar de Catalunya per treballar, com als països africans", i ho va atribuir als problemes derivats del fet que "cada any Espanya robi 3.000 euros a cada català". L'Estat, segons Tena, actua com una "banda mafiosa que s'emporta un 10% de la facturació" -el percentatge de dèficit fiscal català- i és per això que SI ha anunciat el seu suport al Govern per aconseguir el pacte fiscal, tot i que són "escèptics" sobre la possibilitat d'aconseguir-ho. Els independentistes, però, han reclamat a Artur Mas que el nou model suposi "un canvi de paradigma", en què Catalunya recapti, reguli i gestioni els propis impostos, que la proposta es ratifiqui abans d'anar a Madrid i que allà tan sols hagi de ser validada, sense possibilitats de negociar-se a la baixa. "Aquest país no pot esperar més", va concloure Tena, que també va tornar a reclamar un estat propi.

Per la seva banda, el diputat no adscrit Joan Laporta es va mostrar comprensiu amb les retallades, que entén que el Govern fa "a contracor", però va reclamar que "incorpori a l'agenda política la celebració d'un referèndum d'autodeterminació en aquesta legislatura".

En la seva rèplica, Mas va justificar que si un dia Catalunya vol ser estat, abans "s'ha d'entrenar i aconseguir unes majories per fer-ho algun dia plantejable".

stats