Crònica 28/08/2011

La desaparició de Barrera commociona el país

La mort de la veu degana de l'independentisme va provocar la reacció d'elogi unànime de tot el país. Institucions i partits van lloar la seva tasca incansable en defensa de Catalunya.

Pere Martí
3 min
Heribert Barrera intervenint en l'acte dels 80 anys d'Esquerra al Foment de Sants.

Barcelona.L'expresident del Parlament i l'històric dirigent d'ERC va rebre paraules d'elogi per part de tothom. La seva desaparició va commocionar les institucions catalanes, perquè la seva figura ha marcat la història recent d'aquest país. El president de la Generalitat, Artur Mas, va destacar que "aquest és un moment de dol per a tots els que estimem la llibertat i tots els que estimem Catalunya". El president va voler donar importància a la "vida plena al servei de la nostra pàtria" de Barrera i transmet el condol "en nom del poble de Catalunya" a la seva família. També va recordar la participació de Barrera en la manifestació del 10 de juliol de l'any passat. "Als seus 93 anys era allà, com un més del milió de catalans que vam col·lapsar els carrers per expressar el nostre compromís amb Catalunya; i, alhora, conscient de la seva representativitat i de la seva responsabilitat de donar exemple", destaca el president, que considera la imatge "una metàfora excel·lent del que ha estat la seva vida i també de la història del nostre país". El president de la Generalitat farà aquest matí una compareixença especial al Palau per glossar la figura de Barrera.

Per la seva banda, Núria de Gispert, presidenta del Parlament, va lamentar en un comunicat la mort del que va ser el primer president de la cambra catalana després de la Transició, i va destacar la seva lluita per la llibertat i la recuperació de l'autogovern. "El president Barrera i el seu mestratge són un referent per a tots nosaltres, per la seva incansable dedicació a la lluita per la llibertat i per la recuperació de la democràcia i l'autogovern", va explicar. La presidenta també va elogiar la trajectòria del difunt dirigent d'ERC, que, segons la seva opinió, va ser "un gran polític, ètic i íntegre" i "un gran servidor públic al servei de la nació i dels seus ciutadans".

Des de les files republicanes, l'expresident del Parlament Ernest Benach va explicar que "ERC és viva gràcies a Heribert Barrera, malgrat la seva perspectiva crítica" i que, juntament amb Víctor Torres, representava la gent de pedra picada que no va renunciar mai als seus ideals nacionalistes. "Sempre vaig tenir algú a qui consultar, demanar consell o buscar complicitats", va dir Benach, que va recordar Barrera com "un referent per als que volem la independència del país". Des del partit, el seu president, Joan Puigcercós, i el seu secretari general, Joan Ridao, van lamentar també la seva mort. En un comunicat, els dos dirigents independentistes es van declarar "tristos" i fan un repàs de la trajectòria de Barrera. Destaquen que va ser un "referent" i una "figura històrica per al conjunt de la militància" d'ERC. En el text, també recorden que Barrera va ser l'encarregat d'emprendre, des de l'exili, la reorganització clandestina d'ERC, i que després, un cop legalitzada, es va convertir en secretari general i president del partit.

D'altra banda, Convergència Democràtica de Catalunya va lamentar "profundament" el traspàs de Barrera, i va destacar-ne el seu patriotisme. "CDC lamenta profundament el traspàs d'Heribert Barrera, a qui considera un patriota i un dels principals constructors de la Catalunya actual", han assegurat fonts del partit. Finalment, des del PSC, Joaquim Nadal va voler destacar "la seva trajectòria professional, acadèmica i política com a militant d'ERC", i va lloar "la seva lleialtat a les conviccions republicanes". Nadal va posar en valor "l'altíssim honor que va tenir per ser el primer president del Parlament després de la recuperació democràtica".

stats