FRAU ELECTORAL A RÚSSIA
Crònica 11/12/2011

Els desembristes del segle XXI, una amenaça per a Putin

Bricio Segovia
3 min
CANSAMENT  Una dona ensenya un retrat envellit de Putin en què es llegeix "2050. No". Molts russos rebutgen la possibilitat que l'actual primer ministre guanyi les presidencials 
 Al març i repeteixi mandat per mantenir-se al govern 12 anys.

MOSCOUNi són membres de la guàrdia imperial ni conspiren contra un tsar, però una nova generació de desembristes ha ressorgit dos segles més tard. Són milers de russos de totes les edats i d'un estrat social mitjà-alt. El tsar que volen derrocar es diu Vladímir Putin.

El desembre ha estat, un cop més, l'època de l'any que ha fet despertar els russos. Amb els termòmetres a zero, els moscovites han sortit al carrer per participar en la protesta antigovernamental més multitudinària a la capital del país des de la crisi constitucional del 1993, quan el president Borís Ieltsin va decretar la dissolució del Congrés de Diputats del Poble i el Soviet Suprem.

"Encara tinc esperança en Rússia. Vull que Putin surti del poder", deia Svetlana Gribatxiova, de 67 anys, mentre avançava fins a la plaça Bolótnaia. En aquest indret, situat al centre d'una illa envoltada pel riu Moskva i el canal de la ciutat, ahir es van reunir entre 25.000 i 80.000 persones -depenent de si les dades provenen de la policia o de l'organització-. Sigui quin sigui el nombre total d'assistents, la xifra és prou significativa si tenim en compte que fins ara l'oposició no aconseguia reunir més d'uns pocs centenars de persones en les habituals concentracions del dia de la ira que els antiputinistes celebren cada 31.

"Som el poble"

Amb la manifestació d'ahir, que es va convocar a través de les xarxes socials, els opositors van reiterar el seu descontentament amb els resultats dels comicis de la setmana passada, quan el partit de l'actual primer ministre, Vladímir Putin, obtenia la majoria dels escons al Parlament sota l'ombra del frau electoral.

La concentració era la tercera des de dilluns però, a diferència de les anteriors, cap persona va ser detinguda. I de seguretat, precisament, no en faltava. Una filera de policies i militars protegits de dalt a baix custodiava els ponts que cal travessar per arribar a la plaça. El verd i blau dels seus uniformes contrastava amb el blanc de les cintes, els clavells i els globus, que es van convertir en símbols de l'històric acte.

En arribar a la plaça, una massa de persones cridaven "ens han robat les eleccions" i el ja clàssic "Rússia sense Putin". Entre els manifestants hi havia gent de totes les edats i ideologies. Des de l'extrema dreta fins als nacionalistes o liberals, tots van passar per un escenari per manifestar les seves proclames.

"Vladímir Putin i [el president] Dmitri Medvédev avui [dissabte] han descobert una cosa desagradable per a ells: Rússia té un poble", sentenciava Serguei Mitrokhin, líder del partit liberal opositor Iàbloko. La multitud va respondre desbocada amb un "som el poble!".

Els actes de protesta s'han repetit a totes les ciutats importants del país. Els més de 7.000 quilòmetres que separen Vladivostok de Kaliningrad quedaven units amb el lema "Per unes eleccions netes".

Canvi de papers

Aquests desembristes, en la seva majoria, tenen estudis universitaris i pertanyen a la classe mitjana o alta del país. Aquest és exactament el perfil de simpatitzant que tenia Putin fa deu anys. Però, segons els resultats electorals, l'exagent del KGB en aquesta ocasió ha rebut principalment el suport dels estrats amb menys formació, les classes més pobres i la població del nord del Caucas.

Els papers s'han invertit i sembla que aquestes protestes han sorprès el Kremlin, que com a part de la seva estratègia política pretén que Putin torni a la presidència als comicis generals del març vinent. Si guanya les eleccions, tindrà l'oportunitat de repetir mandat i això li obriria la porta a 12 anys consecutius al poder. És precisament aquesta possibilitat una de les raons que va portar molta gent a manifestar-se.

De moment, l'oposició ha convocat una nova protesta per al dia 24 de desembre i ja són molts els analistes que dubten sobre l'afluència que tindrà la nova cita. La majoria afirma que Putin no corre el risc immediat de ser derrocat perquè és difícil mantenir viu un moviment opositor d'aquestes característiques en un territori tan extens.

Ara bé, tots coincideixen que l'autoritat de l'home que ja ha presidit 8 anys el país està molt danyada i podria continuar desgastant-se durant el seu retorn com a cap del govern.

stats