MESURES ANTICRISI
Crònica 21/04/2011

Les desgravacions per rehabilitar l'habitatge s'elevaran fins al 20%

Per reanimar el sector de la construcció el govern espanyol aposta per reformar pisos i cases per fer-los més eficients. Per aconseguir-ho, ha ampliat les deduccions fiscals als que les sol·licitin.

Joan Rusiñol
2 min
El govern espanyol espera ajudar a reactivar l'economia elevant  les desgravacions per reformar pisos.

Madrid.La deducció fiscal a l'IRPF per fer obres de rehabilitació a l'habitatge passarà del 10% actual al 20%. Així ho va aprovar ahir el consell de ministres, convençut que la mesura "és bona per crear llocs de feina", segons va explicar el vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rublacaba. Després d'un any de vida d'aquesta iniciativa, acordada en els Pactes de Zurbano entre partits i agents socials, l'executiu socialista en fa un bon balanç i prem l'accelerador amb una modificació que afecta diversos àmbits.

Més enllà del percentatge, a partir d'ara aquestes desgravacions també seran aplicables a la segona residència, incloses les que s'adeqüin per posar-les en lloguer. En queden fora, òbviament, les empreses que "fan negoci" amb el sector immobiliari, com va subratllar el portaveu del govern espanyol.

Més beneficiats

La modificació que es va aprovar ahir també delimita què s'entén per rehabilitació. De fet, no tot s'hi val. D'acord amb la llei, per beneficiar-se de les desgravacions fiscals caldrà acreditar que s'han fet obres per millorar les condicions d'habitabilitat. Això inclou, per exemple, reformes per millorar l'eficiència energètica i de l'ús de l'aigua o la instal·lació d'infraestructures per a l'accés a internet i a la TDT. En canvi, en queden fora les obres als garatges, jardins, parcs, piscines o el que tingui a veure amb la pràctica de l'esport.

Si durant l'últim any només podien accedir al 100% d'aquestes ajudes les rendes de fins a 33.007 euros, ara aquest topall s'enfila fins als 53.007,20 euros, amb la qual cosa beneficia, per tant, a més persones. A partir d'aquesta xifra, els beneficis a l'IRPF van reduint-se fins a arribar a zero per aquelles persones que tenen una base imposable de 71.007,20 euros.

També augmenta el límit màxim que es pot deduir cada any, que passa dels 4.000 euros als 6.750 euros. Això vol dir que la desgravació anual màxima a què podrà optar un ciutadà que s'aculli a aquest programa és de 1.350 euros (un 20% del total). El límit plurianual s'eleva de 12.000 a 20.000 euros.

Cal tenir en compte que les ajudes no seran indefinides. La Moncloa assegura que només s'aplicaran a aquelles obres que es facin abans del 31 de desembre del 2012, una manera de posar pressió als ciutadans per estimular les obres de rehabilitació, dinamitzar el sector i afavorir la contractació. Per rebre aquests incentius, s'haurà de presentar una factura que acrediti les reformes que, en molts casos, es gravaran amb un IVA reduït.

Tot i la llum verda que va rebre ahir, el programa haurà d'esperar uns dies: es farà efectiu dins del decret per fer aflorar l'economia submergida que s'aprovarà la setmana que ve. Pel govern espanyol, aquest és el camí correcte.

stats