REFORMA DEL SECTOR FINANCER
Crònica 13/03/2011

Les caixes d'estalvis busquen capital al Pròxim Orient

La patronal de les caixes espanyoles comença avui una gira per captar inversions que passarà per Dubai, Qatar, Kuwait i Abu Dhabi. CatalunyaCaixa i Unnim necessiten 1.718 i 568 milions respectivament.

Ignasi Pujol
2 min
Zapatero reunit a Doha amb l'ambaixador de Qatar, Hamad Bin Hamad Al Ibrahim Al Attiya.

Barcelona.La Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA, en les seves sigles en castellà) inicia avui a Dubai una gira pels principals mercats del Pròxim Orient. L'objectiu: atreure inversions que permetin a aquestes entitats financeres assolir el llindar de solvència fixat pel Banc d'Espanya.

La gira s'iniciarà a la capital comercial de la Unió dels Emirats Àrabs i passarà els dies posteriors a Qatar, Kuwait i Abu Dhabi.

La missió estarà liderada pel director general adjunt de la CECA, Jorge Gil. El president de la patronal de les caixes d'estalvis, Isidre Fainé, que és alhora president de La Caixa, no té previst afegir-se a l'expedició. La delegació de la CECA visitarà aquests quatre destins del Pròxim Orient després que el Banc d'Espanya publiqués dijous els requeriments financers als quals han de fer front les entitats espanyoles per complir els objectius de solvència. En total caldran 15.152 milions d'euros, dels quals 14.077 corresponen a les caixes d'estalvis. Dels 15.152 milions, el 15% corresponen a les catalanes CatalunyaCaixa i Unnim.

Aquesta no és la primera gira de la CECA a la recerca i captura d'inversors. A principis de març representants de la patronal ja van visitar Pequín, Singapur, Hong Kong i Tòquio. Aquella missió va coincidir en el temps amb la visita del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, al Pròxim Orient precisament per captar inversions per a les empreses espanyoles.

Compromisos

Durant aquella gira Zapatero va esgarrapar el compromís de Qatar d'invertir 300 milions d'euros en les caixes d'estalvis espanyoles, i la Unió dels Emirats Àrabs va prometre una aportació mínima de 150 milions. Tot plegat, un volum de capital molt allunyat de les necessitats totals del sistema financer espanyol.

La reforma de la llei de caixes, impulsada pel mateix Fainé, obre al sector la possibilitat d'emetre quotes participatives -valors similars a accions- amb drets polítics per atreure inversors.

Al mateix temps els canvis normatius donaven l'opció a les caixes de convertir-se en fundacions, encarregades de l'obra social, i traspassar el seu negoci financer a un banc, un pas que propicia una sortida a la borsa.

L'ultimàtum del Banc d'Espanya -a instàncies de la vicepresidenta i ministra d'Economia, Elena Salgado- posa com a data límit perquè les entitats tinguin un nivell de solvència òptim (el core capital o capital bàsic ha d'arribar al 8% en el cas dels bancs i al 10% en el de les caixes) el setembre.

Les opcions de les caixes són faves comptades. O es decanten per una sortida a la borsa -opció triada per La Caixa-, o per una entrada del FROB com a soci temporal, o per un préstec del FROB o per una venda a clients i a fons d'inversió. CatalunyaCaixa necessita 1.718 milions d'euros i Unnim 568, mentre que La Caixa i Banc Sabadell passen el tall de solvència exigit pel Banc d'Espanya.

En moments de restriccions financeres els petrodòlars continuen sent l'opció més atractiva per a les entitats financeres espanyoles. Caldrà veure com va.

stats