TURISME
Crònica 10/04/2012

Els destins urbans i de neu salven la Setmana Santa

Les reserves d'última hora han permès tancar una Setmana Santa bona a les zones de muntanya i en cases rurals de l'interior. A Barcelona s'ha fregat el 85% d'ocupació, una xifra similar a la de l'any passat.

E. Escriche / T. Gutiérrez / D. Revenga
3 min
NEU TARDANA  Aquesta Setmana Santa, després d'un inici de temporada molt fluix, els esquiadors han omplert les pistes, com aquestes de Vallter 2000.

BARCELONA / GIRONA / TARRAGONA.La Setmana Santa acaba amb regust agredolç al sector turístic. La majoria d'hotelers de les zones d'esquí expressen una discreta satisfacció, ja que aquestes vacances han servit per arreglar una temporada dolenta. Els responsables de cases rurals es mostren contents amb les xifres, que han estat bones tot i el mal temps, mentre a Barcelona el gremi d'hotels fa una valoració positiva i apunta que s'arribarà a un 85% d'ocupació, una xifra similar a la de l'any passat. En canvi, a les zones de platja, des de la Costa Brava fins a la Costa Daurada passant per les Balears, el mal temps ha fet punxar les reserves. Analitzem com ha anat la Setmana Santa als principals destins catalans.

Bones xifres per a l'esquí

La majoria d'estacions d'esquí van penjar ahir el cartell de tancat després d'una temporada que va començar molt fluixa però que ha remuntat gràcies a la Setmana Santa. "Hem tingut una bona afluència de clients. La majoria tenien forfet de temporada o han fet un puja i baixa ", explica Marta Viver, responsable de comunicació de la Molina, una estació que ahir va tancar la temporada. El sector hoteler de Lleida també es mostra molt satisfet amb les xifres registrades per Setmana Santa gràcies a la neu. Jordi Blanch, director del Patronat de Turisme de Lleida, assegura que les xifres -una ocupació mitjana del 80% amb pics del 100% divendres i dissabte- "són bones per al turisme de Lleida i del Pirineu". Les cases rurals de la zona també han registrat una molt bona afluència de visitants, amb una ocupació entre el 85% i el 100%.

Un 65% al litoral gironí

L'ocupació turística a les comarques gironines, en canvi, ha punxat respecte al mateix període de l'any passat. De divendres a dilluns el litoral gironí només va aconseguir un 65% d'ocupació, cinc punts menys que el 2011. "Ens ha fallat el mercat nacional a causa de la crisi econòmica", assegura el gerent de l'associació d'hotelers de la Costa Brava Centre, Martí Sabrià. A diferència dels últims anys, enguany les nits de màxima ocupació van ser les de dissabte i diumenge amb un 85%. Els hotelers confien que l'arribada entre ahir i avui de francesos ajudin a minimitzar la pèrdua de turistes d'aquesta Setmana Santa. Al Pirineu gironí, les nits de divendres i dissabte van arribar a un 75% d'ocupació, una xifra per sota d'altres anys. "Normalment per Setmana Santa assolim el 80%, no hi ha dubte que l'actual conjuntura econòmica ens ha perjudicat, ja que la neu ha aguantat bé", explica el president de l'associació d'hotelers de la Cerdanya, Jaume Atzerà.

Poca gent a la Costa Daurada

La meteorologia adversa també ha perjudicat els hotels de la Costa Daurada, que han tingut una Setmana Santa amb una ocupació entre un 7% i un 10% inferior a la registrada l'any passat. Els establiments hotelers de Salou, Cambrils i la Pineda han ofert el 60% de les seves places durant aquests dies. Segons les primeres estimacions, només se n'haurien ocupat entre un 69% i un 72% (l'any passat es va arribar al 79%). Uns resultats que el sector valora com a negatius, ja que tot i que no s'esperava una gran allau per les previsions meteorològiques, hi havia l'esperança que si el temps canviava les reserves d'última hora permetessin mantenir les xifres d'ocupació. Una situació que es va donar més aviat a la inversa, amb cancel·lacions d'última hora. La portaveu de l'Associació Hotelera de Salou - Cambrils - la Pineda, Teresa Clavé, destaca que "les famílies ajusten cada cop més els seus pressupostos: si l'any passat els turistes tenien una mitjana de pernoctacions d'entre tres i quatre nits, enguany ha baixat a una o dues nits com a màxim". En aquest sentit, els dies més forts van ser divendres i dissabte. A la zona de Tarragona l'únic ple l'han registrat les cases de turisme rural, que malgrat el temps inestable i les pluges que han caigut han assolit pics del 100% d'ocupació.

Menys turistes a Mallorca

La meteorologia també ha jugat en contra d'un destí clàssic de Setmana Santa com és Mallorca. La Federació Hotelera de Mallorca (FEHM) calcula que l'ocupació mitjana dels establiments de l'illa ha estat al voltant del 72%, gairebé deu punts per sota de la Setmana Santa de l'any passat. Menorca i Eivissa, per la seva banda, han tingut una ocupació millor, per sobre del 80%, però segons la gerent de la FEHM "hi havia poques places hoteleres obertes".

stats