CRISI FINANCERA
Crònica 07/08/2011

El deute dels EUA perd la històrica AAA

Dilluns els EUA salvaven la seva fallida econòmica amb un acord de mínims i d'última hora que no va convèncer ningú. La rebaixa de la nota del país era en boca de tots, i va arribar quatre dies més tard.

Núria Ferragutcasas
3 min
Nou cop a obama La decisió de S&P suposa una altra sacsejada per a l'administració demòcrata del president Barack Obama.

Washington.Quan els Estats Units es pensaven que estaven salvats de la crema, Standard & Poor's va encendre la metxa. Els rumors d'una rebaixa del deute americà es van confirmar a última hora de la nit de divendres, un cop va tancar Wall Street. L'acord in extremis entre republicans i demòcrates per evitar una fallida del país ha estat insuficient per preservar la famosa triple A. Tot i que sí que va convèncer les altres dues grans agències, Moody's i Fitch, que van mantenir la màxima qualificació la setmana passada.

Per primer cop a la història, la superpotència econòmica, considerada el refugi de capitals més segur del món, passa de la màxima nota de les tres A a AA+. L'agència S&P va justificar la seva decisió perquè la reducció del deute sobirà aprovada pel Congrés "s'ha quedat curta". Els Estats Units tenen un elevadíssim deute públic de 14,3 bilions de dòlars, el 97% de l'economia del país, 37 punts més que Espanya, on el deute se situa al 60%.

El responsable de la qualificació dels deutes sobirans a S&P, va admetre en una entrevista a Reuters, que el canvi en la dinàmica política de Washington va influir en la rebaixa, ja que va impedir que els membres del Congrés aprovessin un pla més ampli per reduir el dèficit. "Des del punt de vista de la política fiscal, el procés s'ha debilitat i és menys predictible que abans", va afirmar. Tot i així, l'agència retira la perspectiva negativa del deute americà a curt termini, per tant, descarta més rebaixes en els pròxims nou mesos.

Els mercats obren demà

El govern del president Obama va atacar ahir per primer cop la credibilitat de l'anàlisi de l'agència de ràting després de trobar-hi un error de 2 bilions de dòlars, i en un intent a la desesperada de calmar els mercats que obren demà. Si bé els analistes no es posen d'acord en les conseqüències exactes d'aquesta rebaixa, el que sí que farà és posar més traves a la fràgil recuperació econòmica dels Estats Units, que creix al ritme lent d'un 1,3% i té moltes dificultats per reduir l'atur, situat en el 9,1%.

Alguns analistes treien ferro ahir a la situació i recordaven que les rebaixes del deute del Japó entre el 1998 i el 2002 no van afectar els seus bons. Segons el professor de finances de la Universitat de Nova York Lawrence White, la identitat de la majoria dels creditors del deute nord-americà mitiga el risc. "La major part ens la devem a nosaltres mateixos", diu, i explica que la Reserva Federal i altres institucions del govern posseeixen una tercera part del deute, mentre que els inversors privats nord-americans en controlen una altra tercera part. Això sí, la rebaixa de S&P afectarà els interessos dels bons dels EUA, i, si creixen gaire, empitjoraran encara més la crisi del deute que viu el país.

La Xina, el principal creditor estranger del deute americà, amb un 7% del total, va criticar durament els Estats Units a través de seva agència oficial de notícies. En l'editorial, es diu que "la rebaixa és una factura que els Estats Units han de pagar per la seva addicció a l'endeutament i les seves baralles polítiques". També els republicans, ja en campanya electoral per les presidencials de l'any que ve, van aprofitar l'ocasió per criticar les polítiques econòmiques del president.

L'avís de S&P és dràstic, però les borses ja havien reaccionat amb escepticisme a l'acord assolit per Washington. El Dow Jones va acumular la setmana passada un fort retrocés del 5,75%, el més important des del març del 2009. Demà quan obri Wall Street, la resposta dels mercats a una sentència punyent.

stats